Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС наложи на Словакия еднократна санкция от 1 000 000 EUR и периодична от 5 000 EUR за неизпълнение на съдебно решение

Съдът на ЕС наложи на Словакия еднократна санкция от 1 000 000 EUR и периодична от 5 000 EUR за неизпълнение на съдебно решение

Defakto.bg

Поради забавата си да приложи правото на Съюза в областта на депонирането на отпадъци Словашката република е осъдена да заплати еднократно един милион евро и периодична имуществена санкция в размер на 5 000 EUR за всеки ден забава от неизпълнение на съдебно решение.  Това реши Съда на ЕС по дело С-626/16 на Комисията срещу Словакия.

Санкцията се дължи от днес до  пълното изпълнение на решението от 2013 г. , когато Съдът за първи път е установил, че Словакия не е изпълнила свои задължения, произтичащи от правото на ЕС.

 В решение от 25 април 2013 г.1 Съдът е постановил, че като е разрешила експлоатацията на депото за отпадъци Žilina — Považský Chlmec (Словакия) без план за подобряване на условията и при липсата на окончателно решение и план за продължаването на експлоатацията,  Словакия не е изпълнила своите задължения по Директивата относно депонирането на отпадъци2.

Тъй Словакия все още не е приела необходимите мерки, за да изпълни решението от 2013 г., през 2016 г. Комисията e предявила пред Съда втори иск  за установяване на неизпълнение на задължения, като е поскала и налагане на имуществени санкции.

В решението си днес Съдът е устаномил, че страната действително не е взела мерки за изпълнението на решението от 2013 г., и не е спазила  задълженията си по директивата.  Съдът счита, че тъй като в продължение на пет години не е било прието окончателно решение за закриването в цялост на въпросното депо и тъй като не е пристъпено към окончателното закриване на депото в съответствие с директивата3, осъждането на Словашката република да заплати имуществена санкция е подходящо финансово средство, което гарантира пълното изпълнение на съдебното решение от 2013 г.

Освен това, независимо от локалния характер на установеното нарушение, неизпълнението от страна на Словакия на задълженията ѝ по директивата може да окаже въздействие върху околната среда и човешкото здраве.  И  Съдът приема, че е подходящо Словакия да заплати към бюджета на Съюза периодична имуществена санкция в размер на 5000 EUR за всеки ден забава при прилагането на необходимите мерки за изпълнението на решението от 2013 г., като тази периодична имуществена санкция се дължи от днес до пълното изпълнение на решението от 2013 г.

А за да предотврати по ефективен начин повтарянето в бъдеще на подобни нарушения на правото на Съюза, Съдът приема, че Словакия трябва да заплати в бюджета на Съюза еднократно един милион евро.

1 Решение на Съда от 25 април 2013 г., Комисия/Словакия (C-331/11).

2 Директива 1999/31/ЕО на Съвета от 26 април 1999 година относно депонирането на отпадъци (ОВ L 182, 1999 г., стр. 1; Специално издание на български език, 2007 г., глава 15, том 5, стр. 94).

3 Член 13 от директивата.

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.