Последни новини
Home / Законът / Медийният закон на Пеевски – приет на първо четене

Медийният закон на Пеевски – приет на първо четене

Defakto.bg

Всички говореха за депутата от ДПС, а него отново го нямаше

С 92 гласа „за“, 12 „против“ и 28 „въздържали се“ парламентът прие на първо четене законови поправки, станали известни като медийният закон на Пеевски. Измененията са в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и задължават всички доставчици на медийни услуги да обявяват действителния си собственик. Но най-вече да отчитат всяко получено финансиране в рамките на календарната година, неговия размер, основание и данни за лицето, предоставило финансиране – информация, която досега попада в обхвата на търговската тайна.

Вносители на проекта са депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. Днес в пленарната зала всички говореха за Пеевски, а него, както винаги, го нямаше.

Персонализирането на дебата не бе случайно – освен народен представител, г-н Пеевски е и собственик на медии и има частен интерес. А в мотивите към проекта се заявява, че промените ще доведат до максимална прозрачност на медийния пазар в страната и ще сведат до минимум „манипулирането на общественото мнение от медии, съществуващи не заради собствени приходи от дейността си, а от безвъзмездно корпоративно или чуждестранно финансиране„. Изискването към печатните издания да посочват действителния си собственик е отдавна, самият Делян Пеевски се идентифицира като такъв чак през 2015 г. Сега се разширява техният кръг, като акцентът е най-вече върху онлайн изданията, които били „безконтролни“, се разбра в хода на дебата. Ново е задължението за деклариране на всяко постъпило финансиране.

А дебатът бе красноречив, няма нужда от коментар.

Антон Кутев (БСП) бе категоричен: „Няма как да убедя избирателите си, че г-н Пеевски не е символ на смесване между бизнес и политика. Оттук нататък не мога да подкрепя и проекта – той е следващата крачка към разграждане на държавността, с него казваме на гражданите, че има хора в държавата, които могат да направят каквото си искат. Ако това беше законопроект без името на Пеевски, щеше да е просто един проект във вярната посока, който се опитва пътьом да изсветли името на Пеевски. С неговия подпис става изнасилване на общественото мнение“.

Йордан Цонев (зам.-председател на групата на ДПС) веднага опонира: „Г-н Пеевски е народен представител като вас и мен, по никакъв начин не е показал, че използва работата си в НС за личен интерес. Проектите винаги са били в полза на българското общество, а не в лична полза. Финансирането е изключително важно, от него зависи редакционната политика и се осветляват всички зависимости. Това е много коректна, смела и достойна законодателна инициатива на г-н Пеевски и на нас. Ще е ужасно некоректно ако този проект не бъде приет“.

„Ако г-н Пеевски иска да се бори за изсветляване на името си, нека го прави. Но не въвличайте парламента в това!“, отговори Кутев.

„Лицемерие,  с този закон отнемаме хранителната среда на фалшивите новини и клепането на когото и да било в тази държава!“, каза Цонев.

Проектът бе подкрепен от представители на ГЕРБ и на Обединени патриоти.

Вежди Рашидов (шеф на комисията по култура и медии, ГЕРБ) обяви: „Парите купуват съвести, а свободата на словото е върховна ценност. Касае се за съдби на много хора в държавата. Парите от външно финансиране не са за черни очи, а за да се изпълни нещо“.

Волен Сидеров (шеф на групата на Патриотите) напомни за собствените си битки за добро име с различни медии, наблегна, че в момента сайтовете на подлежат на никаква регулация и санкции, а действителните им собственици не могат да бъдат открити.

Е, сега нещата очевидно ще се променят. И ще настане една откритост…  И отговорност…

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.