Последни новини
Home / Законът / Поредна битка на Oмбудсмана срещу новите цени на тока и парното

Поредна битка на Oмбудсмана срещу новите цени на тока и парното

Defakto.bg
Омбудсманът Мая Манолова
Зам.главният прокурор Ася Петрова

В сряда омбудсманът Мая Манолова внася иск във Върховната административна прокуратура срещу решенията на Комисията за водно и енергийно регулиране за поскъпване цените на тока и парното от 1 юли 2018 г.

На предстоящата среща със заместник-главния прокурор и ръководител на Върховна административната прокуратура Ася Петрова, Манолова ще обоснове, че средното повишение с 2,03%  на  цената на електрическата енергия за потребителите на регулирания пазар за новия ценови период и на топлинната енергия със 7,33%,  е незаконно.   Тя смята, че КЕВР прилага избирателно правилата – когато цените на природния газ на  международните пазари намаляват, регулаторът не занижава сметките на  потребителите.

„Гражданите имат само едно право- да плащат, без да могат да влияят върху цените, чува се само гласът на енергийните дружества“, смята  Манолова.

Омбудсманът няма самостоятелни правомощия да атакува решенията на КЕВР и затова се обръща към административната прокуратура, която има право да внесе въпроса в съда.

Макар, че искането е мотивирано с правата на  гражданите,  сложните  съдебни процедури не обещават бързо  решение на  въпроса.  През 2017 г. и в началото на 2018 година прокуратурата оспори в съда тогавашните нови цени на водата и топлоенергията,  но окончателното решението още е в плен на съдебните инстанции.

Във вторник КС отхвърли искането на Манолова срещу Закона за енергетиката, с което тя настояваше потребителите да получат право да оспорват решенията на КЕВР за повишаване на цените на тока, водата и природния газ.  Тя атакува  чл. 36а, ал. 2 от Закона за енергетиката, който определя тези решения на КЕВР като индивидуални административни актове, а това, според Манолова,  ограничава конституционното право на гражданите за достъп до съдебна защита, когато са нарушени или застрашени техни права и законни интереси.
Съдът обаче обяви, че  решенията на КЕВР са индивидуални административни актове и обикновените потребители нямат правен интерес да ги оспорват.  Регулаторният орган е този, който защитава обществения интерес срещу доставчиците, а ако този орган не си върши работата –  има ред за носене на отговорност, смятат  съдиите.

И занапред само доставчиците на тези услуги ще могат да обжалват актовете на регулатора  – следва от решението на КС.  Манолова продължава да се надява на законодателни промени,  които ще позволят на потребителите да оспорват решенията на регулатора.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.