Последни новини
Home / Законът / Поредна битка на Oмбудсмана срещу новите цени на тока и парното

Поредна битка на Oмбудсмана срещу новите цени на тока и парното

Defakto.bg
Омбудсманът Мая Манолова
Зам.главният прокурор Ася Петрова

В сряда омбудсманът Мая Манолова внася иск във Върховната административна прокуратура срещу решенията на Комисията за водно и енергийно регулиране за поскъпване цените на тока и парното от 1 юли 2018 г.

На предстоящата среща със заместник-главния прокурор и ръководител на Върховна административната прокуратура Ася Петрова, Манолова ще обоснове, че средното повишение с 2,03%  на  цената на електрическата енергия за потребителите на регулирания пазар за новия ценови период и на топлинната енергия със 7,33%,  е незаконно.   Тя смята, че КЕВР прилага избирателно правилата – когато цените на природния газ на  международните пазари намаляват, регулаторът не занижава сметките на  потребителите.

“Гражданите имат само едно право- да плащат, без да могат да влияят върху цените, чува се само гласът на енергийните дружества”, смята  Манолова.

Омбудсманът няма самостоятелни правомощия да атакува решенията на КЕВР и затова се обръща към административната прокуратура, която има право да внесе въпроса в съда.

Макар, че искането е мотивирано с правата на  гражданите,  сложните  съдебни процедури не обещават бързо  решение на  въпроса.  През 2017 г. и в началото на 2018 година прокуратурата оспори в съда тогавашните нови цени на водата и топлоенергията,  но окончателното решението още е в плен на съдебните инстанции.

Във вторник КС отхвърли искането на Манолова срещу Закона за енергетиката, с което тя настояваше потребителите да получат право да оспорват решенията на КЕВР за повишаване на цените на тока, водата и природния газ.  Тя атакува  чл. 36а, ал. 2 от Закона за енергетиката, който определя тези решения на КЕВР като индивидуални административни актове, а това, според Манолова,  ограничава конституционното право на гражданите за достъп до съдебна защита, когато са нарушени или застрашени техни права и законни интереси.
Съдът обаче обяви, че  решенията на КЕВР са индивидуални административни актове и обикновените потребители нямат правен интерес да ги оспорват.  Регулаторният орган е този, който защитава обществения интерес срещу доставчиците, а ако този орган не си върши работата –  има ред за носене на отговорност, смятат  съдиите.

И занапред само доставчиците на тези услуги ще могат да обжалват актовете на регулатора  – следва от решението на КС.  Манолова продължава да се надява на законодателни промени,  които ще позволят на потребителите да оспорват решенията на регулатора.

About De Fakto

Проверете също

Кариерните бонуси: Автоматичното повишаване на кадровици и инспектори не е противоконституционно, но назначаването на “равна” длъжност е

Три “особени мнения” в КС, само едно – тотално срещу повишенията Автоматичните повишения на изборните …

Човешките права под знака на пандемия: Без защита на уязвимите, хаотична битка с Ковид

Безпрецедентен брой резолюции на Комитета на министрите за неизпълнени решения на Страсбург, полицейски произвол при …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.