Последни новини
Home / Законът / Бездимните цигари се разминаха с увеличен акциз (засега)

Бездимните цигари се разминаха с увеличен акциз (засега)

Defakto.bg

Заседанието на бюджетната комисия в парламента, на което трябваше да се обсъди увеличаването на акциза на бездимните цигари, е отменено. По-късно се оказа,че това е само временно.

Суматохата настъпи след като премиерът  Бойко Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да изтеглят законопроекта. С него в бюджета се очаква да постъпят около 20 – 30 милиона от облагане с акциз на бездимните цигари, а кутия цигари трябваше да достигне цена от около 10 лева.   Продуктът навлезе на българския пазар от началото на годината и се предлагат от компанията  „Филип Морис”.

Борисов показа, че е  засегнат от  ВМРО, партията на коалицията, която  не само се обяви твърдо против двойното постъпване на бездимния продукт, но посочи, че това обслужва интересите на „Кой“.  Под абревиатурата „Кой“ обичайно  се подразбира Делян Пеевски, който е свързан с „Булгартабак“.

„Разпоредил съм на Цветанов да изтеглят закона, да направят срещи“, съобщи Борисов в сряда от летището в Солун.  Щом ще ни обвързват с някой си, няма да го правя“, каза Борисов.  По думите му с отказа да се въведат промени се „прави подарък“ на „Филип Морис“ – единствената засега компания, която е регистрирала и продава бездимни тютюневи изделия на българския пазар. Той обвини ВМРО, която се обяви против внесения законопроект,  че не мислят за бюджета и определи като „огромна и жълта новина“ критиките, че поправките в закона обслужват бизнес интереси.

Изглежда управляващите са забравили, че всички ограничения за тютюнопушеното, които въведоха, бяха аргументирани със здравето на гражданите, а не със запушването на  дупки в бюджета, коментират в социалните мрежи наблюдателни граждани.

Европейската комисия, която е особено стриктна по отношение на акцизната политика, гледа по малко по-различен начин, а той е именно, че тези цигари са безвредни до доказване на противното, заяви Александър Сиди ( ВМРО)

По-късно, след среща на  парламентарните групи на ГЕРБ и Обединените патриоти,   стана ясно, че законопроектът за увеличаване на акциза върху бездимните цигари няма да бъде оттеглен.  Разглеждането му само се отлага за  следващата седмица.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.