Последни новини
Home / Законът / На кръгла маса експерти ще обсъждат надграждането на Имотния регистър

На кръгла маса експерти ще обсъждат надграждането на Имотния регистър

Defakto.bg
Димитър Танев е категоричен, че липсата на същински имотен регистър вече е архаизъм

В петък, в Съюза на юристите от 9. 30 часа  ще се проведе кръгла маса по проблеми на имотния регистър в България. Събитието е организирано от СЮБ , а участие ще вземат водещи експерти  на  Министерство на правосъдието, Нотариалната камара, АГКК, СЮБ и Българската асоциация на съдиите по вписванията.  Обявената цел на кръглата маса е  да се  подобри правната сигурност при извършване на сделките с недвижими имоти, заяви шефът на Нотариалната камара Димитър Танев.

Темите,  които ще бъдат дискутирани са свързани със  законодателни промени, необходими  за нововъведенията,  въвеждане на електронно вписване, като факултативна възможност за защита на гражданите, кадастрална карта и използването й при създаване на имотния регистър и др.

Отново ще бъдат обсъдени промени в ЗКИР и подзаконовите нормативни актове.

Надграждането на Имотния регистър е предмет на дискусии  от началото на годината, а идеята е гражданите и бизнеса да получат  нови електронни услуги, както и да се финализира  връзката на имотния и  кадастралния регистър. Според Димитър Танев, (на снимката) имотният регистър  отразява сбора от досиетата на имотите и вещните права върху тях.  У нас никъде не са създадени такива досиета и действително имотен регистър не съществува, посочи той при едно от обсъжданията на проблема.

„Въвеждането на досие на имота означава в бъдеще да не се издава удостоверение за тежести, което  архаизъм. Вместо това, както е навсякъде в Европа, ще се издават преписи от самото досие“, поясни Танев.   Според него възможността за вписване по електронен път с електронен подпис във входящия регистър ще бъде факултативна, но „изключително ще благоприятства гражданите и бизнеса, които ще имат интерес промените в регистъра да се отразяват незабавно“.  Танев сравни това с новата електронна услуга, която нотариусите ползват при прехвърляне на собствеността на моторните превозни средства (МПС), която действа от месеци.

 

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.