Последни новини
Home / Законът / На „пръв поглед“ Иванчева е за ареста, реши апелативният спецсъд

На „пръв поглед“ Иванчева е за ареста, реши апелативният спецсъд

Defakto.bg

Няма доказателства, че на свобода отстраненият кмет на „Младост“ Десислава Иванчева ще се укрие. Но на „на пръв поглед“ тя изглежда да е виновна по повдигнатото обвинение за подкуп и да влияе на свидетели по делото.

С това зключение апелативният специализиран наказателен съд окончателно остави Иванчева в ареста. Иначе казано – макар и с други думи, потвърди отказа на спецсъда да освободи (бунтовния) кмет.

Иванчева поиска свобода на базата на медицински документи – аденом на щитовидната жлеза и започнала процедура ин витро, която няма шанс за успех зад решетките. Нещо повече – тя и „уволненият“ зам.-кмет Биляна Петрова още са в затворническа болница заради влошено здраве. И още – след отстраняването й от кметската длъжност, очевидно няма как да използва власт и права, за да натиска когото и да било по делото срещу нея.

Да, ама не.

„Въззивният съд, след собствен анализ на доказателствата и като изслуша доводите на страните намира, че атакуваното определение на Специализирания наказателен съд, е правилно и законосъобразно. Видно от събраните по делото материали, свидетелски показания, обяснения на обвиняем, протоколи за претърсване и изземване, протоколи от веществени доказателствени средства от експлоатирани специални разузнавателни средства, резултати от видео наблюдение, заключение на видео-техническа експертиза и протокол за обиск на автомобил, дават основание да се предположи, че обвиняемата е евентуален извършител на деянието, за което е привлечена към наказателна отговорност. Въззивният съд отбелязва, че съобразно измененията на Наказателно-процесуалния кодекс в сила от 05.11.2017г., правилно Специализирания наказателен съд се е ограничил и „на пръв поглед“ е маркирал доказателствата по делото в своя акт. АСНС отбелязва, че обстоятелството къде се открива фосфоресциращо вещество по дланите на обвиняемата е предмет на процес по същество. Съдът намира, че риск от укриване на обвиняемата не е наличен, но не така стои въпросът по отношение на опасността от извършване на престъпление, която и към настоящия момент е налична и се извежда от размера на инкриминираната сума. АСНС счита, че чистото съдебно минало, добрите характеристични данни, данните за здравния статус и хуманитарните доводи, не надделяват над опасността от извършване на престъпление. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване“. Това казва последната инстанция по мярката. Толкова.

 

Без отговор остава въпросът – при толкова осигурена обвинителна теза, как една жена, с разклатено здраве, би могла да я „разколебае“ на свобода?

Натрапва се предположение (за отговор)- след гръмката акция по ареста, как да я освободим?!

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    Обстоятелството, че определението е необжалваемо не освобождава съдът о задължението да изтъкне по свестни митиви. Основният довод е, че съществува опасност обвиняемата да извърши престъпление.Тази опастност надделявала над другите доводи: не е налична опасност обвиняемата да се укрие, влошено здравословно състояние, добра характеристика и прочие хуманитарни доводи. Няма отговор обаче на въпноса какво престъпление има опасност да извърши Иванчева.Този довод е без всякакво реално покритие и е съвсем произволен. Скаран е не само с юридическата, но и с нормалната житейска логика. Да не би да съществува опасност Иванчева да подкупи някой магистрат? Та тя няма средсвата на Ваклин и освен това всеки би бягъл от нея като “ дявол от тамян“, защото се знае, че е не само под подозрление, но и обявена за “ обществен враг № 1″. Престъпление по служба също не може да извърши, защото е освободена от длъжност. Едва ли и съдът ще се съгласи, че съществува опастност да убие прокурора Гешев, за това че и щракнал белезниците. С този довод съдът само засилва подозренията в обществото, че се касае за скалъпен процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.