Последни новини
Home / Законът / Окончателно в АПК: И открити, и закрити заседания на Върховния административен съд, таксите – утре

Окончателно в АПК: И открити, и закрити заседания на Върховния административен съд, таксите – утре

Defakto.bg

Исковете за нарушения на правото на ЕС станаха факт, след второ четене

Заседанията на Върховния административен съд (ВАС) ще са ту открити, ту закрити – според инстанцията и други критерии, окончателно записа парламентът в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Безспорен факт стана също разширяването на исковете за вреди, предявени от граждани и фирми срещу администрацията за нарушаване на правото на ЕС (добавките са в чл. 203 АПК).

В чл. 217 АПК промените за заседанията са:

ал.1 Делото се разглежда от тричленен състав на Върховния административен съд, когато решението е постановено от административен съд, и от петчленен състав, когато решението е постановено от тричленен състав на ВАС.

ал.2  Петчленните състави на ВАС разглеждат делото в открити заседания, които се насрочват с разпореждане на председателя на съда, неговите заместници или определен съдия. Когато касационната инстанция е единствената съдебна инстанция, делото се разглежда в открито заседание. Делото се разглежда от тричленен състав на ВАС в закрито заседание, освен ако съдията-докладчик с разпореждане определи делото да се разглежда в открито заседание. Разпореждането не подлежи на обжалване. Когато страна поиска най-късно в касационна жалба или в отговор към касационна жалба делото да се разглежда в открито заседание, то се разглежда по този ред.

ал.3 Когато в този кодекс или в специален закон е предвидено делото да се разглежда в открито заседание, или когато съдът реши то да се разглежда по този ред, първото заседание се насрочва в срок не по-дълъг от четири месеца от образуването му. В случай на нередовности на касационната жалба срокът тече от отстраняването им. При открито заседание делото се разглежда с участието на прокурор. ВАС се произнася с решение в едномесечен срок от заседанието, в което е приключило разглеждането на делото.

ал.4 Когато делото се разглежда в закрито заседание, решението се постановява в срок, не по-дълъг от 6 месеца от образуването му. В случай на нередовности на касационната жалба срокът тече от отстраняване на нередовностите.  При разглеждане на делото в закрито заседание, прокурорът дава заключение в двумесечен срок от образуването му или в срок, определен от съда.

ал.5 При отлагане на делото следващото заседание се насрочва в срок до два месеца, като редовно призованите страни сами следят за датата на следващото открито съдебно заседание. Съдът е длъжен да оповести датата на следващото открито съдебно заседание в 14-дневен срок в интернет страницата си.

ал.6 Сроковете спират да текат през съдебната ваканция и в дните, обявени за официални празници, освен когато този кодекс или специален закон предвижда по-кратки срокове.

Голямата болка – таксите

Както Де факто неведнъж писа,  скачат таксите по касационните дела пред ВАС. Размерите им също са известни – 70 лева за гражданите, едноличните търговци, държавните и общинските органи и за други лица, осъществяващи публични функции. 370 лева – за организациите и процент от интереса при определяем материален интерес, но максимум 4 500 лева (нов чл.227а АПК). Прокуратурата няма да дължи такси за протест, от тях се освобождават и граждани, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства.

Тези текстове обаче днес не стигнаха до гласуване, а в пленарна зала се проведе дебат, подобен на този в правната комисия

Утре АПК продължава в пленарна зала на второ четене.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.