Последни новини
Home / Законът / Последно: До 5 години на ведомствен наем в съдебната власт, 53-ма напускат жилищата (обновена)

Последно: До 5 години на ведомствен наем в съдебната власт, 53-ма напускат жилищата (обновена)

Defakto.bg

Срокът на наемния договор за ведомствени жилища за магистрати, ВСС, Инспектората, Националния институт на правосъдието, както и на техните служители ще е максимум 5 години без право на продължаване. Действащите в момента договори, надвишили тези рамки, се прекратяват в едногодишен срок. Изключения се допускат в редки случаи – при утежнено семейно и финансово състояние и подобни.

Отменя се и решението на ВСС за покриване на свободните наеми на негови членове до 1000 лева месечно. 

Тези нови правила за ведомствените наеми гласува пленумът на Висшия съдебен съвет днес. Последицата – ведомствените си апартаменти напускат 53-ма, сред които двама зам.-главни прокурори – Пенка Богданова и Ася Петрова, както и членът на ВСС Атанаска Дишева.

До новите правила се стигна след медийни атаки конкретно и само срещу Атанаска Дишева за ползвания от нея ведомствен апартамент и последвало предложение от Сотир Цацаров и Георги Чолаков за нови правила. Изготвянето им бе възложено на Комисията за управление на собствеността във ВСС начело с Евгени Диков. Диков обаче предлагаше 5-годишният срок на наема да може да се удължава с още толкова, сочейки включително че така без ведомствени жилища ще останат и зам.-главни прокурори, които се предполага да заемат длъжността 7 години, колкото е мандатът на обвинител №1.

Сотир Цацаров категорично се възпротиви и прикани „без доводи за заместници на главния прокурор, които освен всичко друго нямат мандат“. Затова пък настоя в списъка на имащите право на ведомствени жилища да се включат служителите на Бюрото за защита към него. И това мнение се прие.

Водещ докладчик по новите правила бе Боян Новански, който обяви целите: жилищата да останат за магистрати и служители, които нямат възможност да си позволят собствени или свободен наем, а не да се задържат от „някои магистрати“ без  финансови проблеми. Новостите са подчинени именно на тази философия, която на практика превръща ведомствения фонд в социален такъв. Ако правилата, даващи предимства според доходите, се спазват дословно, тогава жилищата би трябвало да се заемат основно от служители – секретари, деловодители, призовкари и други и, ако останат свободни, тогава и от някой магистрат. В същото време останалите две власти – изпълнителна и законодателна, ползват ведомствения фонд по други критерии и с други цели. Само напомняне – в такива жилища живеят депутатите от провинцията (не заради ниски доходи!).

Днес Евгени Диков посочи следните данни: съдебната власт разполага с общо 74 ведомствени апартамента, 61 от тях са в София, свободните в момента са 21. Ако се приеме срокът от 5 години, тогава само в столицата ще трябва да се освободят 53 апартамента. Сред наемателите, които са там повече от 5 години, извън зам.-главните прокурори, има и хора, на които в рамките на година-две престои пенсиониониране. Има и семейства с малки деца, в които и двамата родители работят в системата именно за да ползват ведомствения наем. Според Диков, тяхното „изхвърляне“ няма да е справедливо. Не го чуха.

От 40 наематели в София 15 са върховни магистрати, 15 живеят там над 5 години, а 8 човека над 10 години, приключи темата Новански.

Извън промените за срока, ще се променят и размерите на наемите – в посока увеличение, но това ще става по специален коефициент. Въвеждат се критерии, свързани с доходите, с придобивките на движими вещи над 10 000 лв., с присъединяване към сметките и на лицата, с които съответният магистрат или служител е във фактическо съжителство. Далеч по-драстични стават условията за кандидатстване – освен липсата на жилише или вила, годни за обитаване в даденото населено място, вече ще се иска и кандидатите да нямат идеални части от собственост или право на ползване.

Атанаска Дишева предлагаше поне да се спазват нормите, предписани от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. Не би.

Преди старта на обсъждането Дишева направи заявление: „Известно е на всички защо се стигна до новите правила – поводът бяха публикации за ползваното от мен ведомствено жилище, целта им бе да бъде публично обругавана, тормозена и да освободя жилището. Приемете, колеги, че тези цели са изпълнени и се опитайте да се абстрахирате от качеството ми на човек, ползвал ведомствено жилище. Не считам, че имам основание да се отвеждам от тази точка – обсъждането и приемането на тези правила са в правомощията ми като член на ВСС, пряко избран от съдиите.

Изказването на г-н Новански е популистко, идеята, че ведомствените жилища представляват социално подпомагане е принципно неправилно. Социално подпомагане е предоставянето от общините на социално слаби. Ведомствените жилища имат друга цел и се ползват не само от съдебната, но и от останалите две власти и то извън твърдения 10-годишен срок“.

 

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.