Последни новини
Home / Законът / Съдии и прокурори във ВСС отделно ще решават да прилагат ли закона по дисциплинарни дела

Съдии и прокурори във ВСС отделно ще решават да прилагат ли закона по дисциплинарни дела

Defakto.bg

Съдийската и прокурорската колегия на ВСС поотделно ще преценяват дали и как да спазват закона при образуване на дисциплинарни дела. Това, в крайна сметка стана ясно днес на заседание на пленума на съвета.

Поводът е известен – разнобоят между Закона за съдебната власт и Стандарт за провеждане на дисциплинарни производства, гласуван от предния ВСС в края на мандата му и изработен по европроект. Противоречието е за старта на едно дисциплинарно производство и дали той трябва да е предшестван от връчване на преписи на магистрата, преди да е станал обект на дисциплинарно разследване. По закон документи се изпращат едва когато съдията, прокурорът, следователят са привлечени към дисциплинарна отговорност. Според стандарта обаче книжата трябва да се връчват и преди това.

Доскоро въпросните стандарти не спъваха дисциплинарната работа и подобни въпроси не бунеха духовете – прилагаше се законът. Но проблемът избуя покрай конкретно дисциплинарно предложение – на Лозан Панов, за образуване на дисциплинарно дело срещу председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Впрочем, предложението е от април, а дело още не е образувано. После се добави още едно предложение – за търсене на дисциплинарна отговорност на съдия Атанас Додов от СРС. При прокурорите такъв проблем не е изниквал.

В края на юни съдийската колегия обсъди разнобоя между закон, правила и стандарт и реши да го отнесе до пленума, тъй като дисциплинарните производства – на съдии и прокурори – се развиват отделно, но по общи принципи и правила.

Днес шефът на дисциплинарната комисия на съдийската колегия Атанаска Дишева  очерта повода – две предложения за образуване на дисциплинарни дела, както и двете противоречиви становища. Едното – че стандартите трява да се прилагат директно, другото – че законът има приоритет и трябва да се прпилага той.

„Въпросите на дисциплинарната отговорност подежат на разглеждане от всяка от колегиите поотделно. Нашата колегия ще изработи методически насоки на базата на стандартите, какви ще са крайните решения не мога да кажа отсега“, категоричен бе Сотир Цацаров. И предложи повдигнатият въпрос да се остави от пленума без разглеждане поради липса на компетеност.

Това становище бе подкрепено с 18 „за“ срещу 2 „против“ – Атанаска Дишева и Лозан Панов.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

  „Приетият закон за  закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен …

ВКС отмени присъдата за убийство на баща от дъщеря и зет, връща делото за ново разглеждане на САС

ВКС връща на САС за ново разглеждане делото за убийството на 86-годишния  Стефан Янев в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.