Последни новини
Home / Законът / Парламентът зацикли с новите такси за административни дела

Парламентът зацикли с новите такси за административни дела

Defakto.bg

Адвокат призовава ВАдС да се готви за оспорване пред Конституционния съд

Най-конфликтната промяна в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) – за драстичното поскъпване на касационните дела, зацикли в парламента на второ четене.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов

Предложенията, внесени от шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и „редактирани“ при обсъжданията там от патриотите, срещнаха организирания отпор на БСП – и по време на започналия вчера дебат, и при възобновяването му днес. Така до окончателното гласуване на новите такси отново не се стигна – обсъжданията „влязоха“ във времето за парламентарен контрол и бяха прекратени. Вотът се отложи за идната седмица.

Прави впечатление обаче, че един от най-важните процесуални закони, уреждащ оспорването на актовете на властта, явно не е приоритетен за парламента. Откакто е влязъл за второ четене в пленарна зала, АПК често е изместван от други законодателни инициативи.

А проблемите, поставяни с последния мащабен проект за изменения в този кодекс, са сериозни. Вчера депутатите окончателно записаха там принципното „закриване“ на делата във ВАС на първа инстанция. Сега на ред е поскъпването на правосъдието, като конкретните такси почти безпрецедентно се записват не в тарифа (като всички останали), а в самия кодекс. И още – за първи път в административното правосъдие такси ще се определят и като процент от определяемия материален интерес – при положение, че тези спорове са за право, а не за размери на вземания и подобни. Любопитното е, че становището на пленума на самия ВАС по въпроса за таксите е – те имат нужда от повишение, но внимателно.

Ценоразписът

Вдигането на таксите е за касационното производство пред Върховния административен съд, за което досега се плащат 5 лева.

А занапред, по силата на нов чл. 227а, в АПК се записва:

ал.1 Касационният жалбоподател внася предварително държавна такса в размер на 70 лева за гражданите, едноличните търговци, държавните и общински органи и за други лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги и 370 лева за организациите. Когато има определяем материален интерес по делото, тези такси не се дължат, а се дължи такса, определена като процент от интереса.

ал.2 Държавна такса по производството не се внася от прокуратурата за подаване на протест, както и от граждани, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да я заплатят. (Вземат се предвид доходите на лицето и семейството, имуществено състояние, семейно положение, здраве, трудова заетост, възраст).

ал.3 Когато има определяем материален интерес по делото, държавната такса за гражданите, едноличните търговци, организациите, държавните и общински органи и за други лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги, е пропорционална и е в размер 0,8 на сто от интереса, но не повече от 1 700 лева. А в случаите, когато материалният интерес е над 10 000 000 лева – таксата е в размер на 4 500 лева.

ал.4 Независимо дали по делото има определяем материален интерес или не, таксите за касационно обжалване по дела за пенсионно, здравно и социално осигуряване са 30 лева за гражданите и едноличните търговци и 200 лева за организациите, държавните и общински органи и за други лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги.

ал. 5 Тези разпоредби не се прилагат в касационното производство по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Волунтаристични или минималистични?

Пенчо Милков

„Върховният административен съд ще се превърне в правна екстра, до която гражданите и организациите вече няма да се докосват, а ако го направят – заседанията ще са на закрито. Таксите са волунтаристични, спирайте процесуалния рекет с други законосъобразни и конституционосъобразни средства, а не с увеличаване на таксите и то в кодекс“, обвини днес Пенчо Милков (БСП).

Данаил Кирилов реагира: „Таксите не са определени волунтаристично, а в настоящото предложение са определени минималистично. Това е третият вариант на понижаване спрямо основното предложение, два пъти направихме финансова обосновка, никой не е гледал в небето. Категорично не съм съгласен да правите обвързване и да внушавате, че заседанията стават закрити и скъпи. Всички сте съгласни, че с три думи на която и да е от страните в административния процес: Искам открито заседание! – те стават открити. Моля ви, не плашете. Ще видим, нека изпитаме предложението на практика“.

Явор Божанков (БСП) додаде: „Тези такси биха паднали в самия съд, затова сега се закрепят не в тарифа, като всички останали, а в закон, та да не могат повече гражданите и организациите да ги обжалват“.

Защо адвокатурата мълчи?

Емилия Недева

Междувременно известният адвокат Емилия Недева в профила си във фейсбук помести отправено от нея обръщение към председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Защо адвокатурата мълчи по спорните промени в АПК, недоумява Недева. И предлага защитниците да организират отпор поне занапред.

Ето част от обръщението й:

С неприятна изненада установих, че на страницата на Висшия адвокатски съвет няма оповестено становище на адвокатурата по изключително спорните промени в АПК, които грубо нарушават граждански права, каквито са правото на достъп до съд и публичността- същностни елементи от справедливия съдебен процес.
Промените сериозно ще рефлектират и върху работата на адвокатите по административни дела, предвижда множество способи за ограничаване на гражданите и адвокатите в съпротивата им срещу държавната администрация. 
Всичко това налага адвокатурата да не стои безмълвна пред посегателството върху правото на граждани и юридически лица да оспорват административни актове. И ако вече е късно за цялостно и задълбочено становище по проекта,  предлагам, Висшият адвокатски съвет още от сега да ангажира екип от специалисти в областта на административното правосъдие и правата на човека, сред тези, които не обслужват котерийни и корпоративни интереси, на които да възложи изготвяне на мотивирано искане до Конституционния съд за оспорване на текстовете, ако бъдат приети във вида, ограничаващ правото на достъп до съд. 

About De Fakto

Проверете също

Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения

Дублирането на състави на престъпления и административни нарушения в действащото законодателство бе акцент на заседанието …

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.