Последни новини
Home / Законът / Кодекс за поведение за личните данни в Темида

Кодекс за поведение за личните данни в Темида

Defakto.bg

Имената по дела не могат да са тайна, при обществен интерес

Изготвяне на законови промени, с ясен регламент за защитата на личните данни и нейните предели, както и последващо изработване на Кодекс за поведение с конкретни правила за обработване на личните данни при изпълняване на правораздавателни функции – тези инициативи тръгват след работна среща на представители на ВСС, съдебни шефове, НИП, пресаташета, журналисти. С гости д-р Невин Фети, съветник по правни въпроси на президента и Десислава Тошкова-Николова – главен секретар на Комисията за защита на личните данни.

Срещата, инициирана от ВСС, и проведена в петък бе посветена на приложението на Регламент (ЕС) 2016/679 и Директива (ЕС) 2016/680 на Европейския парламент и на Съвета от 27.04.2016 г. за защита на личните данни, както и съответното национално законодателство.

Практическото приложение на европравилата у нас роди много проблеми, избуяли в тоталното инициализиране, на практика скриване, на обвиняеми, подсъдими, страни в правосъдието.

Регламент (ЕС) 2016/679 и Директива (ЕС) 2016/680 целят установяване на баланс между защитата на личните данни на физическите лица и обществения интерес. Не се препятства публикуването на имената на страни по съдебни дела, когато това съответства на обществения интерес, като всеки случай се преценява отделно, са категорични Невин Фети и Десислава Тошкова-Николова, цитирани от пресслужбата на ВСС.

На дискусията в НИП участваха Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, Георги Чолаков – председател на ВАС, Цветинка Пашкунова – говорител на съдебната колегия,  Даниела Машева – говорител на прокурорската колегия,  д-p Heвин Фeти, cъвeтниĸ пo пpaвни въпpocи нa пpeзидeнтa и Дecиcлaвa Toшĸoвa-Hиĸoлoвa – глaвeн ceĸpeтap нa Koмиcиятa зa зaщитa нa личнитe дaнни

И още за резултатите от срещата:

“В хода на проведените дебати бе направено предложение Висшият съдебен съвет да инициира създаване на работна група с представители на органите на съдебната власт, Инспектората към ВСС и Министерството на вътрешните работи, за преглед и становище на съответствието на проекта на Закон за защита на личните данни на ЗСВ и процесуалните закони, относими към правораздавателната дейност, и на Регламент (ЕС) 2016/679 и Директива (ЕС) 2016/680, и изготвяне на конкретни законодателни предложения. Постигна се и съгласие за необходимост от последващо законодателните промени създаване на Кодекс за поведение с конкретни правила за обработване на лични данни при упражняване на правораздавателни функции от органите на съдебната власт. На интернет страницата на ВСС ще бъде създадена рубрика за публикуване на информация по темата, както и за споделяне на мнения и въпроси от органите на съдебната власт във връзка със защита на физическите лица при обработване на лични данни.”

About De Fakto

Проверете също

Към 15, 00 ч.: При повторния избор на двама кандидати за ВСС са гласували 469 съдии, активността е 21,30 % (обновена)

Към 15.00 ч.  469 съдии са участвали във вота, като общата избирателна активност е 21,30 …

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

  Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.