Последни новини
Home / Законът / „Ведомствената“ драма в Темида: На месец ВСС плащал 4 900 лева за свободния наем на четирима

„Ведомствената“ драма в Темида: На месец ВСС плащал 4 900 лева за свободния наем на четирима

Defakto.bg

Осем от предишните кадровици също са ползвали тази екстра

Броят на членовете на ВСС, за които се плаща наем и не ползват ведомствени жилища, е четирима и общата месечна сума, заплащана от ВСС за тях, е 4 900 лева. В предния мандат на съвета екстрата „свободен наем“ са ползвали осмина, като сумите са варирали от 800 лева до 684,54 лева на месец.

Това сочи справка на ВСС в отговор на въпроси на „Де факто“ по Закона за достъп до обществена информация. Питанията ни бяха провокирани от медийното втренчване във ведомственото жилище на единствения ведомствен наемател в действащия ВСС Атанаска Дишева, както и най-вече от последвалите предложения за драстични промени в правилата за ведомствените апартаменти, одобрени миналата седмица от пленума на съвета с аргумент „социална справедливост“.

Само че докато ведомствените наеми – факт е, в пъти по-ниски от пазарните – се заплащат от настанените там кадровици, магистрати, инспектори, „свободният наем“ досега бе за сметка на бюджета на съвета. Като сумата за „екстрата“ варираше – от 800 лева максимум в предния ВСС до 1000 лева в настоящия съвет и тя бе гласувана именно от кадровиците, които напоследък се сетиха за  „справедливостта“ и че получаващите високи заплати кадри на третата власт могат да си позволят жилища на собствени разноски. Защото във всичко това прозираха и щрихи на популизъм.

Така или иначе с решението на пленума на ВСС от 5 юли „екстрите“ бяха зачертани, като бе даден и срок за изпълнение на новите правила.

А каква е картинката досега?

Измежду 22-мата изборни членове в новия състав на ВСС, чийто мандат започна през октомври 2017 г., ведомствен наемател е била само Атанаска Дишева – запазила ведомственото жилище, предоставено й като съдия от Върховния административен съд. Нейният месечен наем е известен – 202 лева за 173 квадрата в „Изток“.

Общо кадровиците, които не са от София, са шестима, като един от тях – Пламен Найденов, пътува от Перник до ВСС. По неофициална информация Боряна Димитрова също не ползва тази възможност.

За останалите четирима (Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Георги Кузманов, Огнян Дамянов) ВСС плаща наем, общата месечна сума за който е 4 900 лв.

И бивши са били на „свободен“ наем

Предишният състав на ВСС

„Де факто“ попита и колко от членовете на предния съвет са били на свободен наем, заплащан от бюджета на ВСС, и какви са били сумите.

На осем кадровици от предния съвет е плащан свободен наем от съдебния бюджет – Галя Георгиева, Димитър Узунов, Елка Атанасова, Каролина Неделчева, Даниела Костова, Юлиана Колева, Румен Боев, Розалин Трендафилов, се сочи в справката на ВСС.

Костова, Неделчева и Атанасова са били на свободен наем от 2012 до 2017 г., по време на целия мандат (с вариации на месеците), така е и с Розалин Трендафилов, който обаче бе член на ВСС само от февруари до октомври 2017 г. (на мястото на скандално уволнения покоен Камен Ситнилски).

Най-високи са сумите за Галя Георгиева и Елка Атанасова – по 800 лева на месец. ВСС е плащал този наем за Галя Георгиева от 14 декември 2012 г. до 31 юли 2015 г.

По 750 лева на месец е плащал ВСС за Розалин Тендафилов и Румен Боев – от ноември 2012 г. до 1 юли 2013 г., когато е настанен във ведомствено жилище.

По 700 лева е бил месечният наем на Каролина Неделчева (от 18 октомври 2012 г. до 3 октомври 2017 г.) и Даниела Костова (от 25 септември 2012 г. до 4 август 2017 г.)

Представляващият ВСС Димитър Узунов е струвал на съвета по 690 лева на месец от 24 октомври 2012 г. до 24 октомври 2014 г. За него няма отбелязване след това да е преминал във ведомствено жилище.

Узунов стана представляващ ВСС през януари 2016 г., когато мнозинството в съвета безпрецедентно смени Соня Найденова.

Най-ниският наем е бил на Юлиана Колева –  684,54 лева, плащан от 27 ноември 2012 г. до 1 юли 2015 г., след това е настанена във ведомствено жилище.

И още – в края на декември 2016 г. трима от стария ВСС са били с 10-годишни договори за ведомствен наем при наличието на 5-годишен мандат – Галя Георгиева, Румен Боев и Юлиана Колева, писа тогава „Правен свят“. Най-любопитни бяха сумите – месечният ведомствен наем на Галя Георгиева е бил 58,95 лева без ДДС, Боев е плащал съответно 157,54 лева, Колева – 132,61 лева.

About Елена Енчева

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.