Последни новини
Home / Законът / Районен съдия кандидатства за шеф на спецсъда

Районен съдия кандидатства за шеф на спецсъда

Defakto.bg
Мария Карагьозова

Мария Карагьозова от Софийския районен съд е кандидат за председател на специализирания съд. Тя засега е единствен участник в надпреварата, срокът за номиниране изтича идния понеделник.

Постът се оваканти след встъпването на Георги Ушев като шеф на апелативния спецсъд, което се случи неотдавна. Макар и избран от предния ВСС, Ушев изчакваше окончателното произнасяне на Върховния административен съд за назначението му, оспорено от конкурент заради незаконно приложение на „изключението“ да бъде предпочетен кандидат от по-нисък по степен съд. ВАС обаче каза, че всичко зависело от преценката на кадровиците.

Мария Карагьозова също попада в обхвата на „изключенията“ – тя е магистрат от районно ниво, кандидатстващ за ръководител на съд на окръжно ниво, нещо повече – на съд, чието значение определено нарасна след прехвърлянето и на делата за „високата корупция“ там.

Карагьозова е започнала кариерата си като държавен съдия-изпълнител в Гоце Делчев, после е била юрисконсулт в Министерството на правосъдието, от 2005 до 2016 г. е председател на районния съд в Гоце Делчев, а от ноември миналата година е в СРС.

Завършила е Югозападния университет, а от 2010 г. е с образователна научна степен „доктор по право“, след защита на дисертация за доживотния затвор и доживотния затвор без замяна в българското наказателно-изпълнително право. През 2009-2014 г. е член на Съвета по изпълнение на наказанията към МП.

В концепцията си изтъква дългите години стаж като наказателен съдия и набрания опит като административен ръководител, дава заявка за сткиртно спазване на принципа на съдийското самоуправление. Като проблем в работата на спецправосъдието отчита най-вече материалните условия, основно „тясната“ вече сграда на ул.“Черковна“ в София. Казва и че ще настоява за по-голям съдийски щат.

Кандидати от самия спецсъд засега няма, а законът дава възможност общото събрание на магистратите също да номинира своя председател. И.ф. шеф на спецсъда след оттеглянето на Ушев е Мариета Неделчева.

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.