Последни новини
Home / Избрано / СБЖ в остра декларация към парламента: Приемате лобистки закони за медиите, вместо да защитите журналистическия труд!

СБЖ в остра декларация към парламента: Приемате лобистки закони за медиите, вместо да защитите журналистическия труд!

Defakto.bg

Спрете  гаврата с журналистическата професия – за това зове в  гневна декларация  УС на СБЖ,  възмутен от пренебрежителното отношение на парламента към проблемите на журналистическата професия и драстичните нарушения на правата на журналистите.

„УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии“ .

По повод приетия скоростно гласувания на първо четене медиен законопорект на депутата Делян Пеевски и др. ,  журналистите напомнят, че преди повече от година СБЖ е внесъл в Комисията по културата и медии към Народното събрание предложения за законодателни инициативи в защита на журналистическата професия.  Но  вместо да бъдт разгледани предложенията,  на първо  четене е приет   безсмислен законопроект на депутата Делян Пеевски и др., внесен при явен конфликт на интереси и без нито един отговор на същинските проблеми за  професията. „Все още не сме получили отговор от българските законодатели за съдбата на нашите предложения, но вече станахме свидетели на прибързано приемане в Народното събрание на първо четене на законопроекта на Делян Пеевски и още трима депутати от ДПС за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения – безсмислен законопроект, тъй като не показва ролята на властта при разпределянето на държавни и европейски средства за контролираните от нея медии, продължава да крие непазарното им кредитиране през банки, оставя на тъмно намесата на управляващите в рекламния пазар и разпространението на печата.

Омерзени сме от наглостта на вносителите и безразличието на депутатите, които си затварят очите, че законопроектът се прокарва при явен конфликт на интереси в изгода на Делян Пеевски, те не служат на обществения интерес и унижават журналистическата професия”, се казва в декларацията.

През септември 2016 г . СБЖ предложи на комисията по култура в парламента законопроект за защита на журналистическия труд.  Наред с необходимостта от множество промени в законотворчеството за бранша, се  настояваше на  законодателно ниво да бъде предвиден  национален Колективен  трудов договор на журналистите.  В мотивите на законопроекта бе посочено, че  „синдикалната защита на българските журналисти е много слаба, защото повечето журналисти са оставени сами да договарят условията си на труд със своите работодатели. И на практика са беззащитни.   Журналистите настояха и за промени в серия закони, които да гарантират  равнопоставеност между медиите, а не да се фаворизират едни за сметка на други по преценка на властите.

„Тази практика има развращаваща роля, защото насърчава угодническо поведение и отказ от критичен подход”. Поискаха още: „Да се регламентира процент от Републиканския бюджет, предоставян на медиите – обществени, частни и регионални.  Сумата да се разпределя и контролира от Обществен съвет, изграден от представители на държавни, професионални и неправителствени организации, в който изпълнителната власт да няма доминираща роля.  „Така  държавата трябва да спомогне за утвърждаване на професионалните стандарти, като не допуска до държавно и европейско финансиране редакциите, които не са подписали националния Етичен кодекс на българските медии от 2004 г, поискаха  още  журналистите.

Почти две години по-късно, става ясно, че депутатите не са се развълнували  от предложенията на журналистите.  За пренебрежителното им отношение  УС на СБЖ ще информира Европейската и Международната организация на  журналистите за проблемите. А на 12 юли организира журналистическа дискусия за защита правата на журналистите и свободното слово в Съюза на българските журналисти.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.