Последни новини
Home / Законът / Много спорове за КАК, без решение

Много спорове за КАК, без решение

Defakto.bg

Трябва ли да се променя численият състав на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК), да се увеличи броят на „професионалната“ квота (от действащи магистрати) и т.н. Тези спорове се развихриха днес в колегията на ВСС, една седмица преди насрочения вече избор на нови 9 членове на КАК от квотата на Върховния касационен съд.

Според приетите от предния ВСС правила двете върховни съдилища избират 11 магистрати в КАК – 9 се излъчват от пленума на ВКС, 2 – от пленума на ВАС. Мандатът е 1 година, това ще е третият поред състав на КАК.

Споровете тръгнаха от доклад за работата на Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия за изтичащия мандат, в който е посочен и брой на атестациите, които ще се прехвърлят и към новата комисия. По-интересна обаче бе приложена справка за отсъствията на членовете на КАК от състава на кадровиците, изготвена и изпратена по предложение на член на комисията от професионалната квота. Точните данни не бяха оповестени, но стана ясно, че заради отсъствия на избраните в комисията членове на ВСС понякога кворумът е бил на ръба и заседания е можело да се провалят.

Тези данни бяха приети за сведение.

Но се разгоря друг дебат – КАК да изготви анализ на работата си в този мандат, за да може съдийската колегия да прецени дали се налага промяна в числения й състав. Темата бе подета от Даниела Марчева и продължена от Вероника Имова, първият председател на КАК, докато бе върховен съдия.

Марчева заговори, че ако се приемат част от идеите на кадровиците за нови промени в съдебния закон, включително за децентрализация на конкурсите, работата на КАК ще нарасне още и броят на членовете й трябва да се увеличи. В същото време имало проблеми със специализацията на част от избираните в комисията магистрати.

Вероника Имова настоя да се изиска от КАК аналитичен доклад за извършената дейност през предходната година. Каза, че мандатът на комисията изтича през октомври и свикването на пленум на ВКС заизбор на нови членове е преждевременно. „Нямаме още визия за броя, съотношението на членовете на ВСС и действащите магистрати в КАК“, обяви тя.

„Свикал съм пленума, спазвайки правилата, гласувани от съдийската колегия, които никой не е отменял и изобщо досега не е поставял въпроса за това“, отговори Лозан Панов. Добави – ако съдийската колегия прецени, че занапред ВКС трябва да избира не 9, а повече членове на КАК, няма пречка впоследствие и това да бъде направено.

„Съгласна съм, че изборът трябва да се прави навреме. Но защо не е обявена достатъчно добре на колегите тази процедура за попълване на КАК? През юли почти няма заседания, вие сте пратили предимно съобщения до административните ръководители, те са ги залепили в коридорите“, възпротиви се и Марчева.

Начинът на оповестяване е предвиден в действащите правила, каза Панов.

Атанаска Дишева пък настоя да не се обсъждат решения ад хок, редно е те да се внесат като проекти и като редовни точки на заседание на колегията. Така, както миналата седмица мнозинството в колегията настояваше да постъпва самата тя.

„Имам чувството, че съм в сценарий на Кафка, това чиновническо отношение не го споделям!“, реагира Даниела Марчева.

Олга Керелска пък намекна, че зад този дебат има и скрита цел, включително отпадане на двама от действащата КАК, които имат право на още 1 година мандат.

В крайна сметка заседанието продължи без решение за промени в числения състав на КАК.

 

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.