Последни новини
Home / Законът / Много спорове за КАК, без решение

Много спорове за КАК, без решение

Defakto.bg

Трябва ли да се променя численият състав на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК), да се увеличи броят на „професионалната“ квота (от действащи магистрати) и т.н. Тези спорове се развихриха днес в колегията на ВСС, една седмица преди насрочения вече избор на нови 9 членове на КАК от квотата на Върховния касационен съд.

Според приетите от предния ВСС правила двете върховни съдилища избират 11 магистрати в КАК – 9 се излъчват от пленума на ВКС, 2 – от пленума на ВАС. Мандатът е 1 година, това ще е третият поред състав на КАК.

Споровете тръгнаха от доклад за работата на Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия за изтичащия мандат, в който е посочен и брой на атестациите, които ще се прехвърлят и към новата комисия. По-интересна обаче бе приложена справка за отсъствията на членовете на КАК от състава на кадровиците, изготвена и изпратена по предложение на член на комисията от професионалната квота. Точните данни не бяха оповестени, но стана ясно, че заради отсъствия на избраните в комисията членове на ВСС понякога кворумът е бил на ръба и заседания е можело да се провалят.

Тези данни бяха приети за сведение.

Но се разгоря друг дебат – КАК да изготви анализ на работата си в този мандат, за да може съдийската колегия да прецени дали се налага промяна в числения й състав. Темата бе подета от Даниела Марчева и продължена от Вероника Имова, първият председател на КАК, докато бе върховен съдия.

Марчева заговори, че ако се приемат част от идеите на кадровиците за нови промени в съдебния закон, включително за децентрализация на конкурсите, работата на КАК ще нарасне още и броят на членовете й трябва да се увеличи. В същото време имало проблеми със специализацията на част от избираните в комисията магистрати.

Вероника Имова настоя да се изиска от КАК аналитичен доклад за извършената дейност през предходната година. Каза, че мандатът на комисията изтича през октомври и свикването на пленум на ВКС заизбор на нови членове е преждевременно. „Нямаме още визия за броя, съотношението на членовете на ВСС и действащите магистрати в КАК“, обяви тя.

„Свикал съм пленума, спазвайки правилата, гласувани от съдийската колегия, които никой не е отменял и изобщо досега не е поставял въпроса за това“, отговори Лозан Панов. Добави – ако съдийската колегия прецени, че занапред ВКС трябва да избира не 9, а повече членове на КАК, няма пречка впоследствие и това да бъде направено.

„Съгласна съм, че изборът трябва да се прави навреме. Но защо не е обявена достатъчно добре на колегите тази процедура за попълване на КАК? През юли почти няма заседания, вие сте пратили предимно съобщения до административните ръководители, те са ги залепили в коридорите“, възпротиви се и Марчева.

Начинът на оповестяване е предвиден в действащите правила, каза Панов.

Атанаска Дишева пък настоя да не се обсъждат решения ад хок, редно е те да се внесат като проекти и като редовни точки на заседание на колегията. Така, както миналата седмица мнозинството в колегията настояваше да постъпва самата тя.

„Имам чувството, че съм в сценарий на Кафка, това чиновническо отношение не го споделям!“, реагира Даниела Марчева.

Олга Керелска пък намекна, че зад този дебат има и скрита цел, включително отпадане на двама от действащата КАК, които имат право на още 1 година мандат.

В крайна сметка заседанието продължи без решение за промени в числения състав на КАК.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.