Последни новини
Home / Законът / Оправдаха турски гражданин, използвал чек за над 5 млн. €  без покритие

Оправдаха турски гражданин, използвал чек за над 5 млн. €  без покритие

Defakto.bg

Окръжният съд във Варна е оправдал турски гражданин, обвинен, че е  използвал чек за над 5 млн. евро без покритие.  Окръжната прокуратура е протестирала присъдата  пред Апелативния съд и е поискала  тя да  бъде отменена като неправилна, съобщава държавното обвинение.  Мотивите за оправдателната присъда не са известни, съдът има двумесечен срок, за да ги изложи.

Историята на казуса, разказана от държавното обвинение на този етап от съдебното следствие изглежда любопитна, но и оздачаваща. Eто я:

През май 2016 г. турският гражданин (Н.Ъ) се  явил в клона на българска банка във Варна и представил чек с размер 750 000 евро, издаден от швейцарска банка. След като подписал платежния инструмент, банковият служител сканирал документа и го изпратил на колегите си за обработка. Още в присъствието на турския гражданин Н.Ъ. било получено указание, че чекът е неправилно подписан. На мястото на датата бил положен подписът му, а на мястото на подписа клиентът написал датата. От банката отказали да приемат този чек.

Клиентът Н.Ъ. обещал да го поправи, след като се свърже с близките си в Швейцария, и да върне правилно попълнен нов. Повече обаче не се явил в банката с издадения от швейцарска банка чек.

На 17 юни 2016 год. подсъдимият отново посетил клона на банката във Варна, като представил за осребряване чек на стойност 5,444 млн. евро. Издател на платежния инструмент била френската банка „Трезор пюблик“. Банковият служител в клона сканирал чека и го изпратил на колегите си в отдел „Валутни операции“. Те го препратили в отдел „Глобални платежни услуги“. С имейл до френската банка била потърсена информация дали представеният чек е истински.

Полученият отговор гласял, че съществува чек с такъв номер, но е издаден на името на физическо лице и за значително по-малка сума.

След експертна справка на полицията е установено,  че има нарушаване на фоновата защитна мрежа на чека в областта на текстовете с описание на сумата и на лицето, на което бил издаден.  По време на разследването не била назначена експертиза за потвърждаване на установените пороци на платежния инструмент, тъй като чекът бил без покритие.

Престъплението, в което е обвинен турския гражданин,  е по член 249, ал. 2 от НК, а предвиденото е  лишаване от свобода от 1 до 6 години и  глоба до двойния размер на получената сума.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.