Последни новини
Home / Законът / Нови правила на СОС: Домашни ремонти през почивните дни – само със съгласие на съседите

Нови правила на СОС: Домашни ремонти през почивните дни – само със съгласие на съседите

Defakto.bg

Наредба за  обществения ред в София забранява шума от 14 до 16 и  след 22 часа и сватбите на открито от 8 до 22 ч.

До края на месеца трябва да бъде приета новата Наредба за обществения ред в София, чиито актуализиран проект вече е в Столичната община.Тожва съобщи по БНР в предаването „Преди всички“ Симеон Славчев, общински съветник от Политическа група 5.

Една от важните новости в наредбата ще бъде забраната за ремонти от 14 до 16 часа и от 22 вечерта до 8 часа сутринта. „Ако някой от съседите иска да си прави строително-монтажни дейности – да си кърти плочките или нещо друго през събота и неделя, той е задължен да вземе писмено съгласие от останалите съседи“, заяви общинският съветник.

Фойерверките след 22 часа също ще бъдат забранени. Изключение прави новогодишната нощ, когато ограничението ще започва след 1 часа през нощта. Слага се и забрана върху сватбите, семейните и фирмени тържества върху открити общински имоти от 8 до 22 часа.

„Тъй като сме свикнали да наблюдаваме в някои от махалите на София тридневни, пък и петдневни сватбени тържества, което тормози всички останали жители и съседи – това нещо се прекратява“, коментира Славчев.

Кметът на София ще може да забранява провеждане на събития, които застрашават здравето на гражданите или провокират безредици в града. В момента режимът е уведомителен и общината е длъжна да осигури охрана на всякакво събитие. Отпада идеята да се забрани употребата на алкохол на обществени места, но ще има глоби за нарушителите на обществения ред.

Глоби

При нарушения гражданите ще могат да се обръщат към тел. 112 , а при установено нарушение, глобите ще варират от 100 до 1000 лева. Размерът им зависи от това дали нарушението е първо или рецидив.    Забраните не засягат ремонтните дейности, възложени от Столична община като булевардите и метрото.

Ползването на общински имоти за артистични изяви също се ограничава. Наредбата включва и разпоредби за широко дискутираното движение на каруци по столичните улици.

В публичните дискусии за новите разпоредби  участие са взели десетки неправителствени организации и така по думите на събеседника „този вариант на наредбата „най-добрият, оптимален и балансиран“.

Контролът върху дейностите от наредбата е възложен на администрацията, полицията и техническите служби. Симеон Славчев изтъкна значението и на гражданския контрол.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.