Последни новини
Home / Законът / „Географската“ реформа в прокуратурата тръгва, закриват 11 РП от догодина

„Географската“ реформа в прокуратурата тръгва, закриват 11 РП от догодина

Defakto.bg

Прекрояването на съдебната карта на прокуратурата стартира.

На 27 април 2017 г. тогавашната прокурорска колегия на ВСС взе принципното решение – за унифициран модел на прекрояването, при който районните прокуратури вече ще са само по седалищата на окръжните, от 113 ще намалеят на 28, а останалите ще се обособят като териториални отделения.

Днес колегията на новия ВСС по предложение на Сотир Цацаров даде старта на оптимизирането. А Гергана Мутафова го нарече „исторически момент“. Последното решение обаче е на пленума на ВСС и точката се внася извънредно за заседанието му още утре.

Първата стъпка в прекрояването на районните прокуратури ще е закриването на 11 от тях, считано от 1 януари 2019 г., единодушно гласува прокурорската колегия и го предлага на пленума. Става дума за районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград.

Тези РП стават териториални отделения в новите окрупнени районни прокуратури. Така Белоградчик и Кула преминават към РП-Видин, Дряново и Трявна – към РП-Габрово, Тервел – към РП Добрич, Ардино – към РП Кърджали, Брезник и Трън – към РП-Перник, Мадан и Чепеларе – към РП-Смолян, Тополовград – към РП-Ямбол.

Отделенията нямат собствен район на действие, нито ръководна и обща администрация. А броят на магистратите варира според нуждите на момента.

След преструктурирането, очевидно, прокурори няма да бъдат освобождавани (освен ако не напуснат доброволно), а при нужда пренасочвани. Още при гласуването на принципното решение бе декларирано, че ще се направи всичко възможно и за запазване на съдебните служители, но и при тях може да се наложат размествания.

Прокуратурата единствена дотук тръгна към промяна на съдебната карта, след като миналата година Конституционният съд обяви, че няма задължение структурата й буквално и детайлно да е идентична с тази на съдилищата.

Съдийската колегия в предния ВСС така и не постигна съгласие за принципната промяна на съдебната карта, в този съвет въпросът дори не е отварян.

About De Fakto

Проверете също

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Заобикалянето на повсеместния слон в стаята

 Иван Брегов, Институт пазарна  икономика Характерно у нас е, че корупцията живее най-добре по високите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.