Последни новини
Home / Законът / „Географската“ реформа в прокуратурата тръгва, закриват 11 РП от догодина

„Географската“ реформа в прокуратурата тръгва, закриват 11 РП от догодина

Defakto.bg

Прекрояването на съдебната карта на прокуратурата стартира.

На 27 април 2017 г. тогавашната прокурорска колегия на ВСС взе принципното решение – за унифициран модел на прекрояването, при който районните прокуратури вече ще са само по седалищата на окръжните, от 113 ще намалеят на 28, а останалите ще се обособят като териториални отделения.

Днес колегията на новия ВСС по предложение на Сотир Цацаров даде старта на оптимизирането. А Гергана Мутафова го нарече „исторически момент“. Последното решение обаче е на пленума на ВСС и точката се внася извънредно за заседанието му още утре.

Първата стъпка в прекрояването на районните прокуратури ще е закриването на 11 от тях, считано от 1 януари 2019 г., единодушно гласува прокурорската колегия и го предлага на пленума. Става дума за районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград.

Тези РП стават териториални отделения в новите окрупнени районни прокуратури. Така Белоградчик и Кула преминават към РП-Видин, Дряново и Трявна – към РП-Габрово, Тервел – към РП Добрич, Ардино – към РП Кърджали, Брезник и Трън – към РП-Перник, Мадан и Чепеларе – към РП-Смолян, Тополовград – към РП-Ямбол.

Отделенията нямат собствен район на действие, нито ръководна и обща администрация. А броят на магистратите варира според нуждите на момента.

След преструктурирането, очевидно, прокурори няма да бъдат освобождавани (освен ако не напуснат доброволно), а при нужда пренасочвани. Още при гласуването на принципното решение бе декларирано, че ще се направи всичко възможно и за запазване на съдебните служители, но и при тях може да се наложат размествания.

Прокуратурата единствена дотук тръгна към промяна на съдебната карта, след като миналата година Конституционният съд обяви, че няма задължение структурата й буквално и детайлно да е идентична с тази на съдилищата.

Съдийската колегия в предния ВСС така и не постигна съгласие за принципната промяна на съдебната карта, в този съвет въпросът дори не е отварян.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.