Последни новини
Home / Законът / Пенсионирането на съдии се измества с един ден

Пенсионирането на съдии се измества с един ден

Defakto.bg

Пенсионирането на съдиите се измества с един ден. Занапред решението на съдийската колегия за това ще е „считано от деня, следващ деня на навършване на установената в ЗСВ пенсионна възраст„. Промяната бе утвърдена на последното заседание на колегията. От март досега решението за пенсиониране важеше, считано от деня на навършване на въпросната възраст.

По конституция и закон съдиите, прокурорите и следователите напускат системата поради пенсиониране, при навършване на 65 години. И това е безспорно. Въпросът, около който дебатираше и предният, и настоящият ВСС, бе за технологията на изпълнението – разглеждането на въпроса от КАК, внасянето на предложението на заседанието на съдийската колегия и най-вече за момента, от който влиза в сила решението за пенсиониране. Като в този дебат се обсъждаше включително и какво става, ако денят е празник или почивен ден и т.н.

В предния ВСС кадровиците бяха записали, че решението за пенсиониране се взема „в едномесечен срок след навършване на установената в ЗСВ пенсионна възраст“. Сегашният съвет обаче не се съгласи. Първоначално КАК предлагаше решението за пенсиониране да е „считано от първо число на месеца, следващ месеца, в който магистратът навършва установената в ЗСВ пенсионна възраст“. На заседание на 13 март обаче надделя друго становище – че подобно отлагане е ревизия на конституционното правило за напускане на системата при навършване на 65 години от магистратите. И бе записано, че това става в деня на навършване на възрастта.

Последното решение на ВСС е в резултат както на практиката досега, така и на по-коректното изпълнение на конституционната и законова норма, приеха кадровиците. За това занапред пенсионирането ще е от деня, следващ навършването на 65 години.

Темата за пенсионирането бе разисквана и от депутатите от правната комисия при обсъждане на промените в Административнопроцесуалния кодекс. По предложение на Хамид Хамид чрез преходните разпоредби на АПК се вкара изменение в Кодекса за социално осигуряване, позволяващ съдии, прокурори и следователи да се пенсионират и без да са навършили 65 г., ако имат поне 35 г. юридически стаж, от които минимум 2/3 в органите на съдебната власт. Като „новината“ обаче ще важи не са всички, а за онези, които отговарят на условията към 31 декември 2018 г. Правната комисия гласува промяната.

Тъй като ясен мотив за ограничението не бе посочен, това наведе на обоснованото подозрение, че поправката се прави за определени хора. Още повече, че, оказа се и в момента магистратите, пожелали да излязат в заслужен отдих при условията на КСО – преди да са навършили 65 г., се пенсионират без проблеми.

Първите коментари на въпросната поправка вече също са факт.

Тези текстове още не са стигнали до второ четене в парламента. Да видим какво ще реши пленарната зала.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.