Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата обяви: Разследването „Младост“ приключи, няма да бавим обвинителния акт

Спецпрокуратурата обяви: Разследването „Младост“ приключи, няма да бавим обвинителния акт

Defakto.bg

Не съм съгласна с обвиненията, е написала Десислава Иванчева

Разследването по показната акция срещу кмета на „Младост“ Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова приключи. Това оповести специализираната прокуратура днес.

„Прецизираните“ обвинения са предявени на Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров в понеделник и вторник, от днес започва предявяване на материалите по делото на обвиняеми и защита. След приключването на тази задължителна фаза от досъдебното производство „в най-кратки срокове“ спецпрокуратурата ще внесе обвинителен акт в спецсъда.

Но и още:
„Предвид високия обществен интерес към досъдебното производство, както и наложената от ръководството на Специализираната прокуратура политика на откритост пред обществото за работата на институцията, публикуваме в прикачен файл предявените постановления за привличане на лицата в качеството им на обвиняеми, след заличаване на съдържащите се в тях лични данни“, заявява прокуратурата.

„Не съм съгласна с обвиненията!“, е написала Десислава Иванчева под постановлението.
Зрелищните арести на кмета и зам.-кмета на „Младост“ на 17 април в центъра на София и държането на двете жени с часове с белезници пред камери и фотоапарати ще се помни дълго. Както и последвалите отстранявания, уволнения, белезниците в съдебна зала, отказът от освобождаване, защото на „пръв поглед“ са за ареста и какво ли още не. За всичко това Биляна Петрова и Десислава Иванчева внасят жалби срещу държавата в Евросъда по човешките права в Страсбург. Ще ги представлява пражкият офис на кантората на Ирен Савова. А от представени по мерките за неотклонение разговори, записани със СРС, излизаха и интересни инициали.
Що се отнася до обвиненията, те са за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай и извършен чрез изнудване на строителния предприемач Александър Ваклин. Иванчева е сочена като извършител, Петрова и Дюлгеров – като помагачи. Общият размер на исканата сума е определен на 500 000 евро, получената – 70 000 евро. А Ваклин бил притискан чрез задържане на книжата му за строителство в „Младост“ – 4.

И в трите постановления се твърди, че е налице продължавано престъпление от 16 март до 17 април 2018 г. Като през март тримата обвиняеми на среща били уговорили първоначално сума от 250 000 евро, а през април на друга среща тя била вдигната на 500 000 евро, като контактите с Ваклин провеждал Петко Дюлгеров. Като накрая се стигнало до предаването на 70 000 евро от Ваклин на Сюлгеров на 17 април и последвалата знаменита акция.

Как са доказани твърденията и най-вече дали ще издържат проверката на съда у нас – ще гледаме тепърва. Щото декларациите са едно, доказателствата – друго.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.