Последни новини
Home / Законът / ВСС не подкрепи декларация срещу газенето на съда в Полша, било вътрешна работа

ВСС не подкрепи декларация срещу газенето на съда в Полша, било вътрешна работа

Defakto.bg

Със 17 срещу 4 гласа българският ВСС не подкрепи изявление на изпълнителния борд на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) в защита на независимостта на съдиите в Полша. А с 22 срещу 1 гласа реши поне да го публикува.

Макар да е член на ЕМСС, нашият съвет за втори път бойкотира изявления на международната организация по такъв повод. Първият път бе през 2016 г. , когато ВСС отказа да даде мандат на представителите си да гласуват срещу започналите рересии срещу турски съдии и прокурори на заседание на ЕМСС.

Днес на вниманието на кадровиците се предлагаше нова декларация на международната организация, този път за Полша, срещу която междувременно Европейската комисия започна две безпрецедентни процедури за погазване принципите на правовата държава и на съдийската независимост.

Към изявлението на ЕМСС бе прикрепени писма от съдии в Краков, представители на съдийските асоциации „Юстиция“ и „Темис“.

Изявлението на ЕМСС гласи:

Изпълнителният борд на ЕМСС предлага пълната си подкрепа за съдиите в Полша в тези трудни времена.

Принудителното ранно пенсиониране на 27 съдии от Върховния съд, включително на председателя г-жа Герсдорф е последващ опит за поставяне на съдебната власт под контрола на правителството. Наложително е независимостта на съдебната власт да бъде зачитана от правителството. Една демократична система, основана на върховенството на закона, може да функционира адекватно, ако се гарантира независимостта на съдиите. Освен това, независимостта на съдебната власт е от ключово значение за поддържането и укрепването на взаимното доверие между органите на съдебната власт в ЕС. Независимостта на съдебната власт също играе централна и незаменима роля за гарантиране зачитането на правото на ЕС.

Съдиите трябва да говорят открито, ако независимостта на съдебната власт и върховенството на закона са застрашени. Изпълнителният борд на ЕМСС подкрепя съдиите от Полша, които изпълняват това задължение.

В писмото от събранието на представителите на съдиите от окръжния съд в Лодз (към който е и района на Краков), гласувано на общо събрание, се подкрепя намерението на ЕК да изпрати Закона за Върховния съд в Съда на ЕС в Люксембург. Но и нещо повече – описват се конкретните първи последици от новата съдебна реформа в Полша. Вместо да поддържа независимостта, новоизбраният Национален съвет на съдебната власт предприема действия, насочени към подтискане на съдии и техни организации, сочат магистратите. А след законови промени за общите съдилища са в ход промени в правилата за назначаване и състава на колегията на районния съд. И още – организациите изразяват солидарност с протеста на съдиите в Краков, поискали незабавно отстраняване на председателя на районния съд заради липса на достатъчно квалификация и опит в управлението на съдилищата, използване на неприемвили методи за сплашване на съдии и ограничаване на правото им да изразяват мнение и др.

Дебатът във ВСС: Полша не е Турция?!

Главният прокурор Сотир Цацаров прикани да се разсъждава само върху изявлението на изпълнителния борд на ЕМСС, защото другото обръщение – за Краков – не е от представителна организация.

А после Цацаров заяви:

Първо, ситуацията в Полша е абсолютно несравнима със ситуацията в Турция. Второ, правомощие на всяка държава на ЕС е да приема такова законодателство, каквото смята за необходимо, стига да е в синхрон с Конституцията й. 

Ако положението в Полша беше толкова тежко, нямаше лицемерно да бъде подминавано от органи на ЕК, а наблюдението да продължава върху България и Румъния. 

Положението в Полша е работа на полския парламент и правителство. За това предлагам изявлението да бъде публикувано на страницата на ВСС, но без съпътстващ коментар. За мен това ще е намеса в работите на една суверенна страна„.

Атанаска Дишева контрира: „Не съзирам в съдържанието на краткото изявление на ЕМСС дори намек за намеса в суверенната власт на полското правителство или парламент. Изразява се подкрепа на независимостта на съдебната власт, не разбирам каква част от това изявление ще е неуместна подкрепа?!“

Главният прокурор отвърна: „Изявлението на изпълнителния борд на практика дори не касае целия пакет на законодателни промени за съдебната система в Полша, а само ранното пенсиониране на 27 съдии. Това е поводът, а не защитата въобще на съдийската независимост. Ако полският парламент е решил, че трябва да пенсионира 27 съдии не виждам защо трява да вземам отношение. Само Ирландия е подкрепила изцяло изявлението на ЕМСС, останалите само са го публикували. Обръщам внимание, че нашият ВКС не е взел никакво становище!“

Когато ставаше дума за Турция на тази маса тук отново имаше хора, които заявяваха, че не е наша работа да се месим!„, лаконичен бе Лозан Панов.

Последва гласуването. Единственият „против“ публикуването на изявлението на ЕМСС бе Драгомир Кояджиков. Мотивът му: „За мен това е губене на време, какво е толкова неясно?“

Със 17 на 4 изразяването на подкрепа бе отхвърлено. „За“ подкрепата бяха само Дишева, Панов, Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.