Последни новини
Home / Законът / Касационните дела пред ВАС поскъпнаха драстично, промяната отива в Конституционния съд

Касационните дела пред ВАС поскъпнаха драстично, промяната отива в Конституционния съд

Defakto.bg

Драстично скачат таксите по касационни дела пред Върховния административен съд. От 5 на 70 лева за граждани и от 25 на 370 лева за организации плюс до 4 500 лева при определяем материален интерес. Това гласува днес парламентът при подетото второ четене на същностни промени в Административнопроцесуалния кодекс.

Според изчисленията на БСП поскъпването е до 900 пъти в определени случаи (след въвеждането и на процент от интереса) и социалистите пращат тази поправка в Конституционния съд.

Новите такси

Новите такси бяха описани многократно от Де факто. И все пак, ето ги, окончателно:

Създава се нов чл. 227а, АПК:

ал.1 Касационният жалбоподател внася предварително държавна такса в размер на 70 лева за гражданите, едноличните търговци, държавните и общински органи и за други лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги и 370 лева за организациите. Когато има определяем материален интерес по делото, тези такси не се дължат, а се дължи такса, определена като процент от интереса.

ал.2 Държавна такса по производството не се внася от прокуратурата за подаване на протест, както и от граждани, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да я заплатят. (Вземат се предвид доходите на лицето и семейството, имуществено състояние, семейно положение, здраве, трудова заетост, възраст).

ал.3 Когато има определяем материален интерес по делото, държавната такса за гражданите, едноличните търговци, организациите, държавните и общински органи и за други лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги, е пропорционална и е в размер 0,8 на сто от интереса, но не повече от 1 700 лева. А в случаите, когато материалният интерес е над 10 000 000 лева – таксата е в размер на 4 500 лева.

ал.4 Независимо дали по делото има определяем материален интерес или не, таксите за касационно обжалване по дела за пенсионно, здравно и социално осигуряване са 30 лева за гражданите и едноличните търговци и 200 лева за организациите, държавните и общински органи и за други лица, осъществяващи публични функции и организации, предоставящи обществени услуги.

ал. 5 Тези разпоредби не се прилагат в касационното производство по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Досега гражданите плащаха за административната касация 5 лева, фирмите – 25 лева.

А, освен поскъпването и въвеждането на процент от материален интерес (нещо непознато досега в АПК, уреждащ включително реда за оспорване на актовете на властта), за първи път конкретните такси по дела се записват в кодекс. Обичайната практика е те да са в тарифа към закона, приемана с постановление на Министерския съвет. Такава тарифа има за събираните такси по Гражданския процесуален кодекс и ред други.

Факт е, че също за първи път е предвидено такси по делата да заплащат и държавата, и общините – но те черпят от бюджета, попълван от данъкоплатците, сиреч от всички ни.

Несъгласните

Явор Божанков

Губи се балансът между ускоряване на правосъдието и правото и достъпа на гражданите до правосъдие, таксите в административното поризводство скачат до 900 пъти, заяви пред журналисти в парламента Явор Божанков от БСП. Депутатът заяви, че за една касационна жалба от юридическо лице таксата се увеличава от 25 лв. на 370 лв. – 14 пъти, а за обжалване при материален интерес на юридическо лице- таксата се увеличава от 5 лв. на 4500 лв – 900 пъти.

Позицията на БСП и в правна комисия бе, че таксите за касационно обжалване по административни дела са ниски, не покриват разходите и са проблем. Но поскъпването е драстично, необяснимо, а кодифицирането им в кодекс прегражда пътя за оспорването им пред съда и единственият вариант да бъдататакувани е пред КС.

„Таксите не могат да служат за печалба или администрацията да губи. Те трябва да покрият обоснован по размер разход. Сега таксите се определят с гледане в тавана. Ако вземем предвид доходите на българите, които са изключителни ниски, това ще ограничи от правосъдие много български граждани. С това властта отправя ясно съобщение към българите: „Не ни се мотайте в краката, каквито актове има властта – ако обичате да не ги обжалвате”. Очертава се нетърпимост към жалбоподателите, които смеят да оспорват актовете на властта. Твърдо се противопоставяме на това и ще атакуваме тези промени в КС”, обяви Божанков.

„Приетите от управляващите редица мерки водят до ограничаване правото за обжалване, до ограничаване на възможността на хората да търсят правата си“, добави колегата му Пенчо Милков. И още – поскъпването не е на базата на обективни разчети, категоричен е той.

Извънредно заседание за АПК?

Тъй като промените в АПК на второ четене се приемат на парче и непрекъснато биват измествани от други закони, шефът на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че ще поиска извънредно заседание. На което да се приключи с целия законопроект.

От ДПС предложиха депутатите да работят до 17.00 часа днес, за да приключат с гласуването, но не се прие.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Един коментар

  1. Стефка Видева Манева

    Административното правосъдие е гарантът за върховенството на закона, гарантът за съществуването на правовата държава. На кого
    пречи административното правосъдие ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.