Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов лично в съда заради глоба от “Антикорупция” (допълнена)

Лозан Панов лично в съда заради глоба от “Антикорупция” (допълнена)

Defakto.bg

Председателят на ВКС Лозан Панов лично се яви в Софийския районен съд днес, за да се защити срещу наказателно постановление на новата антикорупционна комисия, бивша КОНПИ.

Делото е образувано по жалба на Панов, който бе обявен за нарушител и глобен с 1000 лв. за неподадена имотна декларация. Актът е на шефа на Сметната палата, но нейното звено, отговарящо за декларациите на властта, междувременно се вля в мегакомисията.

В същото време председателят на  ВКС бе декларирал имотното си състояние пред Инспектората към ВСС, както предвидиха промените в съдебния закон. Спорът обаче възникна, защото освен магистрати, “тримата големи” в Темида – председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор са и членове по право на ВСС. А за членовете на съдебния съвет остана изискването да подават имотни декларации пред Сметната палата, вече пред КПКОНПИ.

Панов бе категоричен – той е преди всичко съдия, депозирал е декларацията си като такъв и е абсурдно да се иска да я дублира и пред друг орган. Посочи също и съобщение на страницата на самата Сметна палата, че “тримата големи” занапред отчитат имоти пред Инспектората. Да, ама не.

Междувременно пък главният прокурор Сотир Цацаров бе изпратил декларация само в Сметната палата и излезе в списъка на нарушителите, не подали декларации в срок, публикуван от Инспектората. Той бе глобен, но с 300 лв., защото впоследствие се отчете в Инспектората.

Съдът не призна юрисконсулта на КПКОНПИ, но делото тръгна. И приключи

Съдия Ангел Павлов от столичния районен съд не призна днес новата “Антикорупция” като страна по спора. Но прие, че и Сметната палата е била надлежно уведомена за заседанието и даде ход на процеса.

Уточни, че наказателното постановление е издадено на 10 януари 2018 г. от Цветан Петков, председател на Сметната палата. И обяви за безпредметна проверката на личността на явилия се Лозан Панов, който е “публично известна личност”. А, поради заеманата от него длъжност е ненужно “да му бъдат разяснявани правата”.

Лозан Панов пледира за отмяна на наказателното постановление. “Според самите прилагащи законите относно декларирането на доходи и имуществени интереси органи законът следва да се тълкува и прилага по такъв начин, че председателите на върховните съдилища и главният прокурор да декларират пред ИВСС тези обстоятелства по реда на ЗСВ. Съм бил добросъвестен при тълкуването на закона и изпълнението на задължението за подаване на декларация. А административно-наказващият орган не е действал добросъвестно и в разрез със собственото си публично оповестено разбиране и тълкавена на закона”, обяви председателят на ВКС. Това, според него, е “индиция за превратно упражняване на власт”.

Районният съд не му позволи да приложи писмени бележки. И обяви, че ще се произнесе в срок. По принцип той е 30 дни, но се приема за инструктивен.

About De Fakto

Проверете също

Пловдивски адвокати на протест срещу ръководството на гилдията

Пловдивските адвокати излязоха на  протест срещу ръководството на гилдията пред сградата на Висшия адвокатски съвет. …

СГС отказа да разпусне партия “Възраждане”, аргументите за установени пост фактум пороци при учредяването й не важат

Партията легитимно и активно е участвала в обществения живот и не е нарушавала закона Софийският …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.