Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов лично в съда заради глоба от „Антикорупция“ (допълнена)

Лозан Панов лично в съда заради глоба от „Антикорупция“ (допълнена)

Defakto.bg

Председателят на ВКС Лозан Панов лично се яви в Софийския районен съд днес, за да се защити срещу наказателно постановление на новата антикорупционна комисия, бивша КОНПИ.

Делото е образувано по жалба на Панов, който бе обявен за нарушител и глобен с 1000 лв. за неподадена имотна декларация. Актът е на шефа на Сметната палата, но нейното звено, отговарящо за декларациите на властта, междувременно се вля в мегакомисията.

В същото време председателят на  ВКС бе декларирал имотното си състояние пред Инспектората към ВСС, както предвидиха промените в съдебния закон. Спорът обаче възникна, защото освен магистрати, „тримата големи“ в Темида – председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор са и членове по право на ВСС. А за членовете на съдебния съвет остана изискването да подават имотни декларации пред Сметната палата, вече пред КПКОНПИ.

Панов бе категоричен – той е преди всичко съдия, депозирал е декларацията си като такъв и е абсурдно да се иска да я дублира и пред друг орган. Посочи също и съобщение на страницата на самата Сметна палата, че „тримата големи“ занапред отчитат имоти пред Инспектората. Да, ама не.

Междувременно пък главният прокурор Сотир Цацаров бе изпратил декларация само в Сметната палата и излезе в списъка на нарушителите, не подали декларации в срок, публикуван от Инспектората. Той бе глобен, но с 300 лв., защото впоследствие се отчете в Инспектората.

Съдът не призна юрисконсулта на КПКОНПИ, но делото тръгна. И приключи

Съдия Ангел Павлов от столичния районен съд не призна днес новата „Антикорупция“ като страна по спора. Но прие, че и Сметната палата е била надлежно уведомена за заседанието и даде ход на процеса.

Уточни, че наказателното постановление е издадено на 10 януари 2018 г. от Цветан Петков, председател на Сметната палата. И обяви за безпредметна проверката на личността на явилия се Лозан Панов, който е „публично известна личност“. А, поради заеманата от него длъжност е ненужно „да му бъдат разяснявани правата“.

Лозан Панов пледира за отмяна на наказателното постановление. „Според самите прилагащи законите относно декларирането на доходи и имуществени интереси органи законът следва да се тълкува и прилага по такъв начин, че председателите на върховните съдилища и главният прокурор да декларират пред ИВСС тези обстоятелства по реда на ЗСВ. Съм бил добросъвестен при тълкуването на закона и изпълнението на задължението за подаване на декларация. А административно-наказващият орган не е действал добросъвестно и в разрез със собственото си публично оповестено разбиране и тълкавена на закона“, обяви председателят на ВКС. Това, според него, е „индиция за превратно упражняване на власт“.

Районният съд не му позволи да приложи писмени бележки. И обяви, че ще се произнесе в срок. По принцип той е 30 дни, но се приема за инструктивен.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.