Последни новини
Home / Законът / Парламентът прие окончателно спорния закон за горивата

Парламентът прие окончателно спорния закон за горивата

Defakto.bg

На второ четене бяха гласувани и промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания

На второ четене депутатите решиха, че  малките фирми, които търгуват с горива, трябва да имат уставен капитал от поне 20 хиляди лева, а за едрите търговци се изискват 1 милион лева. Законът ще влезе в сила шест месеца след обнародването му в „Държавен вестник”.

Решено бе още земеделските производители да могат да съхраняват до 50 куб. метра цистерни, земеделските машини да могат да се зареждат с до 80 литра гориво във вътрешен обект, извън бензиностанциите.

Христиан Митев от “Обединени патриоти”, от квотата на НФСБ, настоя влизането в сила да стане след положителна нотификация от Европейската комисия, но предложението му бе отхвърлено.

“Смятам, че с подобно предложение, имаме макар и някакъв минимален шанс да избегнем наказателната процедура, която иначе неминуемо ще се стовари върху нашата страна и българските данъкоплатци за огромно съжаление ще се наложи да плащат отново заради грешки, които допускаме тук”, мотивира се Митев.

Депутатите регламентираха също глобите и реда за отнемане на имущество и превозни средства при установени нарушения от търговците на горива.

За извършване на дейност без регистрация глобата или имуществената санкция е от 25 хиляди до 250 хиляди лева за всички дейности по търговията с горива. При повторно нарушение глобите отиват  до 500 хиляди лева.

В случай на превоз на горива без регистрация превозваните горива и превозните средства ще се отнемат в полза на държавата.

Поправките в закона  предизвикаха протести сред дребните търговци и земеделски производители.  Макар да са сред вносителите на проекта,  депутатите от НФСБ се оказаха  сред най-големите му критици. Те прогнозираха, че може да се стигне до наказателна процедура на ЕК срещу България.

Окончателно парламенът прие промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания. Месечната добавка за социална интеграция ще се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането.  До промяната се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания в Правилника за прилагане на закона.

Поправките в закона засягат  близо половин милион души в страната. С промените се въведе и определянето на базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция според гарантирания минимален доход, като месечната добавка за транспортни услуги в размер на 15 процента се запазва. Също така се запазва месечната добавка за ползването на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20 процента от гарантирания минимален доход.

Законодателните промени влизат в сила със задна дата от 12 юни.

 

About De Fakto

Проверете също

Лозан Панов отново обжалва пред ВАС отказа на кадровиците да образуват дисциплинарно дело срещу Георги Ушев

Лозан Панов е обжалвал пред Върховния административен съд (ВАС) отказа на Съдийската колегия да образува …

Емануил Йорданов, бивш шеф на МВР: Кадрите на политически длъжности, трябва сами да напускат при смяна на властта

Бойко Рашков има висока правна квалификация, изборът му е много добър „Изборът на Бойко Рашков начело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.