Последни новини
Home / Законът / Парламентът прие окончателно спорния закон за горивата

Парламентът прие окончателно спорния закон за горивата

Defakto.bg

На второ четене бяха гласувани и промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания

На второ четене депутатите решиха, че  малките фирми, които търгуват с горива, трябва да имат уставен капитал от поне 20 хиляди лева, а за едрите търговци се изискват 1 милион лева. Законът ще влезе в сила шест месеца след обнародването му в „Държавен вестник”.

Решено бе още земеделските производители да могат да съхраняват до 50 куб. метра цистерни, земеделските машини да могат да се зареждат с до 80 литра гориво във вътрешен обект, извън бензиностанциите.

Христиан Митев от “Обединени патриоти”, от квотата на НФСБ, настоя влизането в сила да стане след положителна нотификация от Европейската комисия, но предложението му бе отхвърлено.

“Смятам, че с подобно предложение, имаме макар и някакъв минимален шанс да избегнем наказателната процедура, която иначе неминуемо ще се стовари върху нашата страна и българските данъкоплатци за огромно съжаление ще се наложи да плащат отново заради грешки, които допускаме тук”, мотивира се Митев.

Депутатите регламентираха също глобите и реда за отнемане на имущество и превозни средства при установени нарушения от търговците на горива.

За извършване на дейност без регистрация глобата или имуществената санкция е от 25 хиляди до 250 хиляди лева за всички дейности по търговията с горива. При повторно нарушение глобите отиват  до 500 хиляди лева.

В случай на превоз на горива без регистрация превозваните горива и превозните средства ще се отнемат в полза на държавата.

Поправките в закона  предизвикаха протести сред дребните търговци и земеделски производители.  Макар да са сред вносителите на проекта,  депутатите от НФСБ се оказаха  сред най-големите му критици. Те прогнозираха, че може да се стигне до наказателна процедура на ЕК срещу България.

Окончателно парламенът прие промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания. Месечната добавка за социална интеграция ще се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането.  До промяната се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания в Правилника за прилагане на закона.

Поправките в закона засягат  близо половин милион души в страната. С промените се въведе и определянето на базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция според гарантирания минимален доход, като месечната добавка за транспортни услуги в размер на 15 процента се запазва. Също така се запазва месечната добавка за ползването на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20 процента от гарантирания минимален доход.

Законодателните промени влизат в сила със задна дата от 12 юни.

 

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.