Последни новини
Home / Законът / Пълна тишина от 23.00 до 8.00 часа сутринта, прие парламентът на първо четене в Закона за защита от шума

Пълна тишина от 23.00 до 8.00 часа сутринта, прие парламентът на първо четене в Закона за защита от шума

Defakto.bg

127 депутати подкрепиха на първо четене  Закона за защита от  шума в околната среда, чиито вносител е вицепремиерът Валери Симеонов.  „Против” гласуваха 17 народни представители , а  10 се въздържаха.

Законопроектът предвижда забрана за всякакви шумни действия след 23 часа вечерта  до 8 сутринта,  вместо до 6.00 ч. както е сега. Обедната двучасова почивка ще важи за всички дни, а не само за почивните. Разпоредбите се отнасят за цялата страна, вкюлчително и за националните курорти без никакви изключения.

Контролът по изпълнение на закона се възлага на МВР, а органите на реда имат право да предприемат съответните действия за прекратяване на озвучаването.  Санкциите за нарушителите са удвоени, при вдигане на шум извън регламентираните часове.  При първо нарушение заведението-нарушител ще се затваря до седем дни, при повторно – до 30 дни.

Симеонов подкрепи инициативата си с  данни колко е вреден шума за сърцето, предизвиква и  хипертония и проблеми със слуха, каквито пък имат 40 на сто от българските деца.

Нови са разпоредбите, свързани с правомощията, задълженията и отговорностите на контролните компетентни органи по прилагането на закона, като се предлага издаване на становище от регионалните здравни инспекции като част от процедурата по заявяване на работното време пред общинските и районните администрации, относно осигуряването на акустичен комфорт на живущите само за търговски и производствени обекти, разкрити в жилищни сгради и/или в сгради със смесено предназначение, в които част от сградата е предвидена за жилищно строителство.

Законопроектът  създава правно основание за издаване от Министерския съвет на наредба, която да определя изискванията за осигуряване на нормална акустична обстановка в жилищни и обществени сгради и в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони и територии със смесено предназначение, както и изискванията към използването на озвучителни средства и която да регламентира ясно условията за осигуряване на нормална акустична среда в урбанизираните територии, подлежащи на здравна защита, през различните части на денонощието.  Вероятно законът ще пропусне настоящия туристически сезон, защото между първо и второ четене бе определен 30- дневен срок за корекции , а това означава, че той ще готов за зала наесен.

 

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.