Последни новини
Home / Законът / Изследване: Над 41 % от гражданите няма да сигнализират за корупция, само 13,5 % ще отидат в КПКОНПИ

Изследване: Над 41 % от гражданите няма да сигнализират за корупция, само 13,5 % ще отидат в КПКОНПИ

Defakto.bg

Хората искат разследвания на най-високо политическо ниво

Ниска степен на доверие на гражданите в институциите, оправомощени да разследват корупцията, и липса на готовност и желание да подават сигнали за това констатира проучване, иницирано от Асоциация „Прозрачностт без граници“, представено днес.

То е за обществените нагласи за противодействие срещу корупцията през 2018 г., когато влезе в сила и новият антикорупционен закон и бе създадена новата мегакомисия КПКОНПИ, отличила се вече в няколко гръмки показни акции (първата бе срещу кмета на Септември, най-зрелищната – срещу кмета и зам.-кмета на столичната „Младост“).

Изследването е проведено от Алфа рисърч през периода 17-25 юни 2018 г. измежду 1016 респонденти.

Резултатите

Медиите са на първо място сред онези, на които гражданите най-вече биха подали сигнал, ако са станали свидетели на корупция или имат конкретна информация за такива действия (24,5 %). Следват полицията (20 %) и на трето място антикорупционната агенция – очевидно новата антикорупционна комисия КПКОНПИ (13,5 %). В прокуратурата биха писали едва 10,1 %, в дъното на класацията е министър-председателят с 2,2 %.

Калин Славов

Най-големият дял от анкетираните – 41,5 % обаче откровено отговарят, че не биха подали сигнал. А, според обясненията на изпълнителния директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов, основният мотив за отказа е, че това стои извън ценностната им система.

Като най-големи корупционни проблеми са посочени: политически и роднински назначения в администрацията, конфликт на интереси и търговия с влияние в министерства и агенции (57,6 %);  злоупотреба с публични (финансови) средства в министерства и агенции (56,9 %); злоупотреба с публични (финансови) средства в местната власт (56,9 %); незаконно финансиране на партии и на предизборни кампании, купуване на гласове (56,7 %); политически и роднински назначения, конфликт на интереси и търговия с
влияние в местната власт (54,2 %); търговия с влияние в съдебната власт, отказ от разследване на корупция по високите етажи на властта (53 %).

Какви да са приоритетите на новата антикорупционна комисия? Разследване на корупция на най-високо политическо ниво (71,2 %);
разследване на корупция в местната власт (63,7 %); разследване на корупция сред служители в централната администрация (58,5 %) са отговорите. На последните две места в тази класация са внедряване на агенти и самостоятелно подслушване (15,2 %) и провеждане на тестове за интегритет на служителите в администрацията (11,2 %).

На въпрос защо не биха подали сигнал за корупция, хората отговарят: страхувам се от последиците; всички са корумпирани; корупцията трудно се доказва.

Макар и крехка, подкрепата за новата антикорупционна комисия, е сходна с тази към традиционни институции като прокуратурата и МВР, коментира резултатите Калин Славов, цитиран от БНР.
„Мнозинството от запитаните очакват разследването да стана по-активно и по-ефективно, а комисията да извършва своята дейност ясно и отчетливо по безпристрастен начин, за да могат да бъдат избегнати всички коментари, свързани с изпълнения на действия, които не са свързани пряко с изискванията на закона“, добави той.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.