Последни новини
Home / Законът / Взаимното признаване на етнически малцинства между Македония и България през погледа на ЕСПЧ  

Взаимното признаване на етнически малцинства между Македония и България през погледа на ЕСПЧ  

Defakto.bg

 

от Наташа Добрева

На 28.06.2018г Европейският съд по правата на човека заличи от списъка си с дела жалбата на „Гражданско сдружение за зачитане идентичността на българите в Р Македония РАДКО“, подадена през 2014г срещу Македония, поради „уреждане на въпроса“ – основание по Член 37 от ЕКЗПЧОС. Делото беше прекратено, предвид факта, че на 5.10.2016г, след 16 годишен период и 4 опита за регистрация, македонските компетентни органи най-накрая регистрираха сдружението като юридическо лице според вътрешното право на страната. Според решението за регистрация, сдружението е организация, изградена на „плуралистко-демократични традиции на българското Възраждане от 19 век“ и неговите членове имат за цел „активно [да] участват в развиването на българската култура и духовност“. По този начин, македонското правителство избегна „залавянето“ му в правонарушение  и постановяване на съдебно решение по общия ред с всички международноправни последици на това, включително, отчитане пред Комитета на Министрите на СЕ, законодателни промени, обучения на съдии и държавни експерти, плащане на обезщетение и т.н. Вече година и половина, в нашата съседка действа официално регистрирано сдружение на македонски граждани, които се идентифицират като етнически българи.

Същевременно, българското правителство значително изостава в огледалната процедура по легализиране на ОМО Илинден. Поддръжниците на организацията правят многобройни опити за регистрация през последните 28 години, било то като юридическо лице с нестопанска цел или като политическа партия. През този период, България е загубила 5 дела в ЕСПЧ заради отказа да регистрира организацията (Жалби № 59489/00, 59491/00, 34960/04, 70502/13 и 29496/16), по които е платила над 45 000 евро обезщетения и разноски. След промените в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, в сила от 01.01.2018г, и след обучения на български магистрати от юристи на ЕСПЧ, отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ и Министерство на правосъдието-Дирекция „Процесуално представителство пред ЕСПЧ“, имаше високи очаквания, че накрая ОМО Илинден ще получи правосубектност. Вместо това, на 25.05.2018г Агенция по вписванията отказа да регистрира подадено по-рано същия месец заявление, с мотива, че част от целите на организацията засягат „непризнати“ малцинства.[1] Отказът подлежи на съдебно обжалване и в случай, че то се развие позитивно за учредителите на организацията, ЕСПЧ ще постъпи по същия начин с висящите жалби на ОМО Илинден – като приложи Член 37 от ЕКЗПЧОС.

[1] http://hudoc.exec.coe.int/eng#{%22EXECIdentifier%22:[%22004-3657%22]}

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.