Последни новини
Home / Законът / Изненадващо, кадровиците не избраха кандидат за “вечен началник” в Златоград

Изненадващо, кадровиците не избраха кандидат за “вечен началник” в Златоград

Defakto.bg

Сунай Осман пак беше отхвърлен от съдийската колегия

С едва 5 гласа “за” срещу 8 “против” Сунай Осман не беше избран за председател на Районен съд-Златоград. Подкрепиха го само Севдалин Мавров, Вероника Имова, Красимир Шекерджиев, Боряна Димитрова и Боян Новански от съдийската колегия на ВСС. Останалите бяха “против”, а Даниела Марчева не участва в обсъждането и гласуването – самоотведе се, понеже била заемала позиция повъпроса.

В момента Осман кара втори началнически мандат в РС-Ардино, този в Златоград щеше да му е трети. А е кандидатствал и за председател на Административния съд в Кърджали, неуспешно.

Конституционният съд, наистина, каза, че няма пречка един магистрат да изкара цялата си кариера като началник, стига да не е повече от два пъти на едно и също място. В случая обаче съдийската колегия очевидно реши да е принципна. Впрочем, отново с Осман тя демонстрира и принципното си несъгласие с “вечните началници” в Темида, като го обяви за недопустим кандидат. След произнасянето на КС обаче отмени това си решение.

Днес Сунай Осман обясни, че в съда в Ардино са двама магистрати – той и още един съдия, в Златоград няма съдии. Но най-вече настоява да се премести, защото Златоград е по-близо до мястото, където живее. “Когато кандидатствах в Ардино бях на 40 г. и пътуването не ме уморяваше, сега съм на 49 г. и това ме умолява, а и шофьорите стават все по-невъзпитани. Нито ще съм първият, нито последният , който по средата на мандата си ще иска да се премести. А и е редно отвреме навреме в малките населени места магистратите да се местят като част от пейзажа”, обяви кандидадът.

При дебатите Лозан Панов напомни за решението на КС, което казва и че в крайна сметка кадровите решения се вземат от съдебния съвет. “Аз няма да  подкрепя Сунай Осман – първо заради съдебната номенклатура, второ заради неговата мотивация – че местоположението на РС-Златоград ще улесни пътуването му. За мен това не са убедителни мотиви”, каза председателят на ВКС.

Боряна Димитрова заяви обратното: “Аз ще го подкрепя. Той е добре запознат с проблемите на малките съдилища, би следвало когато има изграден опит, да го ценим. За мен  много важно, че е подкрепен единодушно от общото събрание на ОС-Смолян”.

Севдалин Мавров заяви удовлетворение от представената концепция, която всичко е “простичко, житейски вярно”. “За” се изказа и Вероника Имова.

Е, на Сунай Осман явно не му върви.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: Парламентът запази инвестиционното гражданство, касаело 60-70 души

За първите два месеца на годината 1458 “нови” българи Парламентът запази даването на българско гражданство …

Бивши шефове в ГДБОП влизат в съда по обвинение за подкупи

Специализираната прокуратура внесе в спецсъда обвинителен акт срещу бившия началник на отдел “Наркотици” в ГДБОП …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.