Последни новини
Home / Законът / Изненадващо, кадровиците не избраха кандидат за „вечен началник“ в Златоград

Изненадващо, кадровиците не избраха кандидат за „вечен началник“ в Златоград

Defakto.bg

Сунай Осман пак беше отхвърлен от съдийската колегия

С едва 5 гласа „за“ срещу 8 „против“ Сунай Осман не беше избран за председател на Районен съд-Златоград. Подкрепиха го само Севдалин Мавров, Вероника Имова, Красимир Шекерджиев, Боряна Димитрова и Боян Новански от съдийската колегия на ВСС. Останалите бяха „против“, а Даниела Марчева не участва в обсъждането и гласуването – самоотведе се, понеже била заемала позиция повъпроса.

В момента Осман кара втори началнически мандат в РС-Ардино, този в Златоград щеше да му е трети. А е кандидатствал и за председател на Административния съд в Кърджали, неуспешно.

Конституционният съд, наистина, каза, че няма пречка един магистрат да изкара цялата си кариера като началник, стига да не е повече от два пъти на едно и също място. В случая обаче съдийската колегия очевидно реши да е принципна. Впрочем, отново с Осман тя демонстрира и принципното си несъгласие с „вечните началници“ в Темида, като го обяви за недопустим кандидат. След произнасянето на КС обаче отмени това си решение.

Днес Сунай Осман обясни, че в съда в Ардино са двама магистрати – той и още един съдия, в Златоград няма съдии. Но най-вече настоява да се премести, защото Златоград е по-близо до мястото, където живее. „Когато кандидатствах в Ардино бях на 40 г. и пътуването не ме уморяваше, сега съм на 49 г. и това ме умолява, а и шофьорите стават все по-невъзпитани. Нито ще съм първият, нито последният , който по средата на мандата си ще иска да се премести. А и е редно отвреме навреме в малките населени места магистратите да се местят като част от пейзажа“, обяви кандидадът.

При дебатите Лозан Панов напомни за решението на КС, което казва и че в крайна сметка кадровите решения се вземат от съдебния съвет. „Аз няма да  подкрепя Сунай Осман – първо заради съдебната номенклатура, второ заради неговата мотивация – че местоположението на РС-Златоград ще улесни пътуването му. За мен това не са убедителни мотиви“, каза председателят на ВКС.

Боряна Димитрова заяви обратното: „Аз ще го подкрепя. Той е добре запознат с проблемите на малките съдилища, би следвало когато има изграден опит, да го ценим. За мен  много важно, че е подкрепен единодушно от общото събрание на ОС-Смолян“.

Севдалин Мавров заяви удовлетворение от представената концепция, която всичко е „простичко, житейски вярно“. „За“ се изказа и Вероника Имова.

Е, на Сунай Осман явно не му върви.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.