Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд се произнася за Истанбулската конвенция на 27 юли

Конституционният съд се произнася за Истанбулската конвенция на 27 юли

Defakto.bg

Позициите са изяснени, ще има “особени мнения”

На 27 юли Конституционният съд ще гласува решението си за Истанбулската конвенция. Тогава то публично ще бъде огласено. Това съобщиха днес от КС. И отказаха друг коментар.

На днешното си заседание конституционните съдии са обсъдили оформилите се позиции по казуса, изяснили са ги и са готови за решение по същество. То няма да е единодушно, ще има “особени мнения”, научи Де факто. Произнасянето на КС се чака с особен интерес – конвенцията буни духовете и то във всякакви посоки.

Делото бе образувано през февруари тази година по искане на 75 депутати от ГЕРБ. Те настояват за предварителен контрол за конституционосъобразност – КС да се произнесе дали Конвенцията на Съвета за Европа за превенция и борба с насилието над жени е в синхрон с основния ни закон, преди да бъде ратифицирана от парламента. Тя е подписана още през 2016 г., но с условие за последваща ратификация.

До сезирането на КС се стигна след разнобой включително в самия Министерски съвет за конвенцията, известна като Истанбулска, дори и там се чуха доводи за опасност от задължително легализиране на еднополовите бракове и подобни. А след внасянето й за ратифициране в парламента на 12 януари, последваха маса протести и настояване от опозицията за оттегляне.

Основните противоречия са употребените в конвенцията изрази “социално изградени роли”, “стереотипни роли” и “джендър” като обективни елементи от съдържанието на понятието “пол”, се сочи в искането на депутатите. Те питат дали тези термини са съвместими смислово с Конституцията, включително и с нейната норма за брака като доброволен съюз между мъж и жена.

Докладчик в КС е Атанас Атанасов, по делото вече са приложени правни оценки и анализи, преглед на българското законодателство, сравнителни анализи.

Междувременно публиката вече се “подгрява” чрез съобщения в социалните мрежи за взето решение от КС и разпределението на гласовете там.

Днес КС обсъди и друго дело – срещу един от новите текстове в Закона за съдебната власт, който позволи при овакантяване на длъжност в конкретни съдилища и прокуратури да не се провежда нов конкурс, ако от предишния не са изтекли 9 месеца. Нормата бе оспорена от Върховния административен съд. Решението на КС и по това дело ще се вземе на 27 юли, а изненади не се очакват.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.