Последни новини
Home / Законът / Батак: Промени за комисията КАК, докато Върховният касационен съд вече я избира (допълнена)

Батак: Промени за комисията КАК, докато Върховният касационен съд вече я избира (допълнена)

Defakto.bg

Промени за броя и специализацията на членовете на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) гласува днес съдийската колегия на ВСС. В същия момент пленумът на Върховния касационен съд вече гласуваше своите избраници по „старите“ правила.

Става дума за комисията, създадена след промените в съдебния закон през 2016 г., която има свой мандат – от по 1 г. с право на повторност, и е поделена между кадровици и действащи магистрати, избирани от пленумите на двете върховни съдилища. КАК има много отговорни функции – атестациите и конкурсите в Темида. Досега правилата на съдийската колегия предвиждаха в КАК да са 11, като 9 от тях избира пленумът на ВКС, а двама – пленумът на ВАС. Както и че докато са в комисията, тези съдии са ангажирани изцяло с нея и не се занимават с пряката си работа.

Днес колегията разгледа предложение на Вероника Имова, първият председатeл на КАК в предния ВСС, за промени в броя на магистратите в комисията, въвеждане на нови изисквания към тях.

След редакции, промените са:

Броят на магистратите нараства от 11 на 13, като пленумът на ВАС отново ще избира двама, а този на ВКС – 11. Избраниците на ВКС занапред трябва да са квотно разпределени според специализацията им в конкретна материя. А именно: 5 в гражданската, 4 в наказателната и 2 в търговската.

Има и още новини. Въвежда се изискване изборните членове на КАК не само да нямат дисциплинарни дела, но и да нямат висящи дисциплинарни производства (срещу това имаше съпротива с аргумента, че това ограничава права, без доказани вини). И още – иска се кандидатите за КАК към момента на избирането им да не са в конфликт на интереси, да нямат частен интерес във връзка с дейностите на комисията. Какво точно ще рече това, остана недокрай разгадано. Във всеки случай не е забрана докато тече мандатът им да не кандидастват за повишение или за административни ръководители, стана ясно по време на заседанието. Всеки частен интерес и изпадане в конфликт на интереси се преценява конкретно спрямо всеки конкретен момент, опонираха несъгласните, останали в малцинство.

По предложение на Георги Чолаков се записва и изискване на кандидатите да не предстои пенсиониране, докато тече мандатът им в КАК. Дотук има един такъв случай – съдията от ВАС Александър Еленков, втори мандат член на КАК, скоро ще навърши 65 г. и ще се пенсионира. Но и вторият му мандат в комисията изтича.

А междувременно на отдавна свикано заседание пленумът на ВКС избира не 11, а 9 членове на КАК. Без „новата“ специализация и другите дописани изисквания.

Какво става с избраните?

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) при първото гласуване избра шест членове на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха оттам. Те са:

  1. Анелия Маркова – съдия от Софийския градски съд (СГС), гражданска материя – 54 гласа „за”;
  2. Любка Андонова от ВКС, гражданска материя – 59 гласа „за”;
  3. Жанин Силдарева от ВКС, гражданска материя – 54 гласа „за”;
  4. Веселка Узунова – съдия от Окръжен съд – Бургас, гражданска материя – 41 гласа „за”;
  5. Албена Александрова – съдия от СГС, гражданска материя – 53 гласа „за”;
  6. Женя Димитрова – съдия от Окръжен съд – Варна, търговска материя – 43 гласа „за”.

При това положение, за доокомплектоването на състава на КАК, се провежда нов пленум. И именно непълният днешен избор дава шанс за нормален изход от ситуацията.

Вместо още трима, новият пленум ще избира още петима членове на КАК. Дотук обаче гласуваната днес квота за граждански съдии е попълнена, значи ВКС трябва да избере още един търговски съдия и четирима наказателни.

Но! ВКС направи днешния си избор без да гледа висящи дисциплинарни дела, „наличен“ конфликт на интереси, каквото и да означава това и т.н. И? Какво става с този избор?! Батак.

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.