Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите: ВСС няма право на пасивност, когато нападат съдия

Съюзът на съдиите: ВСС няма право на пасивност, когато нападат съдия

Defakto.bg

Въпреки принципното си решение да реагира винаги при злонамерени атаки срещу съдия, на 10 юли колегията на ВСС отказа да защити магистрат.

На мушката бе Полина Якимова-Илиева от Административен съд – София-град заради решение, свързано с разрешение за продължително пребиваване у нас на австралийка, сключила брак с французойка, гражданин на ЕС. Съдия Якимова се се позовала и на Съда на ЕС в Люксембург, но медии я атакуваха като лобист за еднополовите бракове и изтъкваха „позорния“ (явно) факт, че е член на Съюза на съдиите.

Днес съсловната организация отговаря с обръщение до ВСС.

ОБРЪЩЕНИЕ

от Съюза на съдиите в България относно публикации в медиите

Уважаеми членове на ВСС,

На 6-ти юли тази година в онлайн изданието на вестник „Труд“ беше публикувана статия със заглавие „Да изнасилиш правото“ с подзаглавие „Как съдия Полина от ССБ побърза да отвори вратата за легализиране на гей браковете и у нас“. От Съюза на съдиите в България многократно сме призовавали към заемане на позиция и предприемане на действия от страна на Висшия съдебен съвет („ВСС“), чрез които да се насърчи професионалната и обективна журналистика и да се порицае използването на медиите за клеветнически и манипулативни кампании. Както знаем, фактите и истината не могат да се защитават сами и както се вижда напоследък все по-често на практика истината и обективността стават жертви на непрофесионални и целенасочени медийни атаки. Не бихме искали да навлизаме в съдържанието на поредната публикация, тъй като такова на практика липсва. Тя е компилация от несвързани и недоказани твърдения, чиято единствена цел е да натрупа поредния отпадък върху купа хули срещу съда и неговата работа.

Това, на което ставаме свидетели, е ерозиране на медийната среда чрез натрупване на публикации и изказвания с неверен и манипулативен характер. Позициите, заемани досега от ВСС, не изглежда да повлияват благотворно върху тази тенденция. А тенденцията е налице и се задълбочава до степен, че вече не само съдът и неговите кадри, а и цялото общество имат нужда от защита. Системните хули и персонални атаки срещу личността на съдиите, обвиненията във всевъзможни низости и дезинформацията по отношение на правото рушат и изличават всичко, което сме свикнали да обозначаваме като правова държава. Освен това демотивират самите съдии, които трябва да работят и да дават най-доброто от себе си докато биват обругавани, личното им достойнство бива накърнявано, професионалната им етика и квалификация са поставени под въпрос и залагат доброто си име на произвола на недоброжелателни и анонимни медии.

Липсата на последователност в позициите на ВСС за съжаление само насърчава подобно поведение от страна на редакционните екипи и медийните издатели. На заседание на Съдийската колегия, проведено на 10-ти юли, при предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в дневния ред на заседанието да се обсъди изготвяне напозиция по посочената публикация,с немотивираният вот на 6 от членовете на колегията не беше прието предложението.

В своя позиция, изразена по-рано тази година, членовете на Съдийската колегия поемат категоричен ангажимент да реагират„при всеки опит за въздействие и посегателство срещу независимостта на съдебната власт, съда и всеки български съдия“.Ясно си даваме сметка, че всяка позиция, изразявана от ВСС следва да се подложи на гласуване и това води до заемане на различни позиции при сходни или идентични случаи. Това е един от недостатъците на демократичната система, който обаче може да бъде коригиран в голяма степен. По тази причина от Съюза на съдиитенастоявамеСъдийската колегия наВСС да огласи публично, в съответствие с изискванията на чл. 13 от Административнопроцесуалния кодекс, критериите,вътрешните правила и установената практика при упражняване на задължението си по чл. 16, ал. 1 от Закона за съдебната власт да отстоява независимостта на съдебната власт при публикации, засягащи отделни съдии и съдебната власт като цяло.

Напомняме, че в борбата и противопоставянето на такова манипулативно злонамерено отношение единственото, което има шанс да даде резултат е полагането на системни и последователни усилия. Считаме, че нито Съюзът на съдиите, нито ВСС имат моралното право да проявяват пасивност или още по-лошо – да се отказват изцяло от битката за нормална и благотворна медийна среда.

 

гр. София,

17.07.2018 г.                                                                        Атанас Атанасов

Председател на УС на ССБ

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.