Последни новини
Home / Законът / Избират нов шеф на апелативната спецпрокуратура наесен, на 19 септември

Избират нов шеф на апелативната спецпрокуратура наесен, на 19 септември

Defakto.bg

Военни магистрати ще обобщават законови предложения, за да получат повече дела

След ваканцията, на 19 септември ще бъде избиран нов шеф на апелативната специализирана прокуратура. Това реши днес прокурорската колегия на ВСС.

Кандидатите за поста са двама – следователят Бойко Атанасов и градския прокурор на София Емилия Русинова. Изборът изглежда предопределен, но това заседание определено ще е интересно.

До този избор се стига след оставката Даниела Попова от ръководната длъжност този март. Вакантен вече и постът начело на първоинстанционната спецпрокуратура след назначаването на Иван Гешев за зам.-главен прокурор.

Колегията днес реши също предложенията на военните съдии за законодателни промени, които да им прехвърлят дела, да бъдат обсъдени и от военните прокурори. Организацията е поверена на ръководителя на военно-апелативната прокуратура, срокът за изразяване на становища е 14 септември.

Военните съдии настояват за промени в НПК, НК, АПК, ЗАНН и Указа за борба с дребното хулиганство, които да им дадат делата за по жалби на военнослужещи срещу заповеди за дисциплинарно наказание; промени в подсъдността при обжалването на наказателни постановления и електронни фишове, уреждане компетентността на военните съдилища за решаване на делата за административни нарушения по Указа, извършени от военнослужещи.

Колегията подкрепя и предложението на Сотир Цацаров да бъде предложено на Пленума на ВСС да сформира работна група с участието на военни съдии и прокурори, които да обобщят направените предложения в хода на обсъжданията и да ги представят пред членовете на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.