Последни новини
Home / Законът / АПК на второ четене: Конфликтът за данъчните дела – отложен за идната седмица

АПК на второ четене: Конфликтът за данъчните дела – отложен за идната седмица

Defakto.bg

Депутатите окончателно смениха подсъдността по ред закони

Парламентът поднови второто четене на сериозните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) в края на днешното си заседание. Депутатите вече са на преходни и заключителни разпоредби, с които се правят поправки в цял поменник други закони.

Но по молба на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков НС отложи за идната седмица една от най-конфликните промени в тази финална част, предвиждаща занапред делата срещу актовете на данъчните да се гледат по постоянен адрес или седалище на жалбоподателя, а не по седалището на съответната териториална дирекция на НАП. На тази поправка (в Данъчноосигурителния процесуален кодекс) особено държат административните съдии и самият Чолаков, тъй като в момента данъчните дела се струпват в 5 административни съдилища – София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново. Първоначално тя изглеждаше безспорна, още повече че е внесена от шефа на правната комисия Данаил Кирилов. Изненадващо, в самата комисия Кирилов гласува срещу нея, след отрицателно становище на Министерството на финансите с мотива, че така щяла да се затрудни работата на НАП, които нямали достатъчно юристи по места. „Против“, съответно, гласуваха и всички от ГЕРБ в правната комисия, затова пък всички останали – БСП, ДПС и патриоти бяха „за“. Чува се, че промяната все пак има шанс да мине в пленарна зала, ако наистина всички без ГЕРБ и там гласуват за нея. А Чолаков държи да говори пред пленарната зала.

С окончателно гласуване днес депутатите чрез преходните разпоредби в АПК записаха нов текст в Зкона за българското гражданство – че непроизнасянето на министъра на правосъдието по подадена молба за гражданство в предвидените срокове, както и прекратяването на процедурата за гражданство пред него се обжалват пред Административен съд – София-област. Като неговото определение е окончателно.

В Закона за държавния служител се въвежда правилото, че споровете относно служебните правоотношения и дисциплинарните наказания се отнасят до „съответния административен съд“ (според адреса на жалбоподателя). А решението за дисциплинарните наказания е окончателно.

Подсъдността по Закона за електронните съобщения се прехвърля на Административен съд – София-област. А жалбите срещу всички актове на КЕВР ще се подават пред Адинистративен съд – София-град.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.