Последни новини
Home / Законът / Извънредното положение в Турция се отменя, замества го репресивен закон

Извънредното положение в Турция се отменя, замества го репресивен закон

Defakto.bg

Две години след въвеждането му, извънредното положение в Турция се отменя от днес. Но в понеделник в парламента влиза за одобрение “антитерористичен” закон, въвеждащ дори по-репресивни мерки.

Това предаде АФП, цитирана от националното радио.

Извънредното положение бе обявено от Реджеп Ердоган на 20 юли 2016 г. – 5 дни след предотвратения опит за преврат и бе продъжавано 7 пъти. Резултатът – 80 000 се озоваха в арестите, двойно повече бяха уволнени от публични институции, което е най-голямата чистка в най-новата история на Турция, напомня БНР. А миналата седмица Ердоган спечели президентските избори. След проведената конституционна реформа президентът се сдобива с почти пълна власт, той назначава министрите (премиер няма), а фунциите на парламента намаляват. Правителството пък внесе проектозакон, който легализира най-репресивните мерки, прилагани при извънредно положение.
Основната опозиционна сила – Народнорепубликанската партия (НРП) заявява,„с този проект извънредното положение няма да бъде удължавано с 3 месеца, а с 3 години. Те правят да изглежда, че отменят извънредното положение, но на практика то продължава“.

Новият закон позволява:

Проектозаконът позволява на властите да могат още 3 години за уволняват чиновници, заподозрени за връзки с „терористични“ групи.
Забраняват се протести и събирания на открито след залез слънце, макар че с разрешение може да се разрешат до полунощ, ако не нарушават обществения ред.
Губернаторите могат да въвеждат ограничения за влизане и излизане от турските градове за срок от 15 дни, както и да налагат забрана за масови събрания.
Протестните акции не трябва да създават неудобства на обикновените граждани, които не участват в тези мероприятия. Освен това, паспортите на лицата, заподозрени за връзки с терористите, могат да бъдат конфискувани за срок от 3 години.
Заподозрян може да бъде държан без обвинения 48 часа или до 4 денонощия в случай на множество нарушения. Този период може да бъде удължаван два пъти, ако има трудности при събирането на доказателства или ако случаят е прекалено сложен.
„Краят на извънредното положение не означава, че борбата срещу терора спира“, аргументира се правосъдният министър Абдюлхамит Гюл.

About De Fakto

Проверете също

Юридически прочит: Задължителните маски навън не изглеждат разумни, нужни са временни правила, гарантиращи правото на защита

Във всяко правило трябва да има здрав разум, който в случая, струма ми се, отсъства …

ВАС отмени промените в схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ – няма критерии за избор на доставчици

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени последните промени в Наредбата за условията и реда …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.