Последни новини
Home / Законът / С 13 на 9 във ВСС: Отрязването на обвиняеми и дисциплинарно разследвани магистрати от обезщетение не гази Конституцията

С 13 на 9 във ВСС: Отрязването на обвиняеми и дисциплинарно разследвани магистрати от обезщетение не гази Конституцията

Defakto.bg

“Тримата големи” разделени в гласуването

Становището по конституционно дело раздели Лозан Панов, Георги Чолаков и Сотир Цацаров.

По въпроса дали предвиденото в съдебния закон неизплащане на обезщетението от 20 заплати на магистрати, които са обвиняеми или срещу които се води дисциплинарно дело противоречи на Конституцията, председателите на ВКС и ВАС гласуваха “за” противоконституционност.  Главният прокурор бе на обратното мнение – основният закон не е нарушен.

В крайна сметка, с 13 срещу 9 гласа мнозинството в пленума на ВСС гласува като Цацаров. Любопитното бе, че в малцинство останаха също представляващият съвета Боян Магдалинчев и Стефан Гроздев. Както и Калина Чапкънова, Йордан Стоев и Пламен Найденов от прокурорската колегия.

Становището бе по конституционно дело 9 от 2018 г. с докладчик Таня Райковска, образувано по искане на тричленен състав на Върховния касационен съд. Пред КС е оспорен чл. 225, ал.3 от Закона за съдебната власт, който гласи:

В случаите, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за извършване на умишлено престъпление или по отношение на него е образувано дисциплинарно производство, обезщетението не се изплаща до приключване на наказателното или дисциплинарното производство“.
Днес във ВСС председателят на правната комисия Цветинка Пашкунова представи две алтернативни становища (както е по правилата на съвета).
Според първото, зад което застана малцинството, нормата е противоконституционна, тъй като “отрязването” на обезщетения за обвиняеми и дисциплинарно разследвани магистрати ги приравнява на вече осъдените и дисциплинарно уволнени съдии и прокурори и това нарушава презумпцията за невиновност. Нещо повече – въведеното ограничение нарушава и Евроконвенцията за човешките права, като не гарантира неотменност на гражданските права, сред които правото на труд и заплащане за него.
Второто становище, подкрепено от мнозинството,  е точно обратното – няма противоконституционност. Тъй като правоотношенията на магистратите се създават, изменят и прекратяват с индивидуален административен акт, не са идентични с трудовите правоотношения, а правораздавателната дейност на магистратите е проява на държавна власт и законодателят предявява по-високи изисквания за професионалните и нравствени качества. В случая не става дума за трудово възнаграждение, нито за обезщетение за положен труд, а за награждаване на магистратите за тяхната работа в системата. Пък и законът не преклудира възможността за получаване на сумите, а отлага получаването им – до приключването на наказателното и дисциплинарното производства.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно, съдът отмени спирането на небостъргача “Златен век”

С окончателно решение Върховният административен съд (ВАС) отмени спирането на строежа на небостъргача на Артекс …

БХК: Стрелбата в метрото срещу Соня Павлова е основано на пола насилие

Деянието не е извършено при условията на домашно насилие, а в българското законодателство няма мерки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.