Последни новини
Home / Законът / С 13 на 9 във ВСС: Отрязването на обвиняеми и дисциплинарно разследвани магистрати от обезщетение не гази Конституцията

С 13 на 9 във ВСС: Отрязването на обвиняеми и дисциплинарно разследвани магистрати от обезщетение не гази Конституцията

Defakto.bg

“Тримата големи” разделени в гласуването

Становището по конституционно дело раздели Лозан Панов, Георги Чолаков и Сотир Цацаров.

По въпроса дали предвиденото в съдебния закон неизплащане на обезщетението от 20 заплати на магистрати, които са обвиняеми или срещу които се води дисциплинарно дело противоречи на Конституцията, председателите на ВКС и ВАС гласуваха “за” противоконституционност.  Главният прокурор бе на обратното мнение – основният закон не е нарушен.

В крайна сметка, с 13 срещу 9 гласа мнозинството в пленума на ВСС гласува като Цацаров. Любопитното бе, че в малцинство останаха също представляващият съвета Боян Магдалинчев и Стефан Гроздев. Както и Калина Чапкънова, Йордан Стоев и Пламен Найденов от прокурорската колегия.

Становището бе по конституционно дело 9 от 2018 г. с докладчик Таня Райковска, образувано по искане на тричленен състав на Върховния касационен съд. Пред КС е оспорен чл. 225, ал.3 от Закона за съдебната власт, който гласи:

В случаите, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за извършване на умишлено престъпление или по отношение на него е образувано дисциплинарно производство, обезщетението не се изплаща до приключване на наказателното или дисциплинарното производство“.
Днес във ВСС председателят на правната комисия Цветинка Пашкунова представи две алтернативни становища (както е по правилата на съвета).
Според първото, зад което застана малцинството, нормата е противоконституционна, тъй като “отрязването” на обезщетения за обвиняеми и дисциплинарно разследвани магистрати ги приравнява на вече осъдените и дисциплинарно уволнени съдии и прокурори и това нарушава презумпцията за невиновност. Нещо повече – въведеното ограничение нарушава и Евроконвенцията за човешките права, като не гарантира неотменност на гражданските права, сред които правото на труд и заплащане за него.
Второто становище, подкрепено от мнозинството,  е точно обратното – няма противоконституционност. Тъй като правоотношенията на магистратите се създават, изменят и прекратяват с индивидуален административен акт, не са идентични с трудовите правоотношения, а правораздавателната дейност на магистратите е проява на държавна власт и законодателят предявява по-високи изисквания за професионалните и нравствени качества. В случая не става дума за трудово възнаграждение, нито за обезщетение за положен труд, а за награждаване на магистратите за тяхната работа в системата. Пък и законът не преклудира възможността за получаване на сумите, а отлага получаването им – до приключването на наказателното и дисциплинарното производства.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.