Последни новини
Home / Законът / Кандидатите за младши съдии, прокурори и следователи заявиха къде искат да работят

Кандидатите за младши съдии, прокурори и следователи заявиха къде искат да работят

Defakto.bg

Одобрените кандидати за длъжностите „младши съдия“, „младши прокурор“ и „младши следовател“ писмено заявиха желанията си за назначаване в съответните окръжни съдилища и прокуратури, за които са били обянени вакантни места.

Събитието се проведе в Съдебната палата в София, в присъствието на председателите на съдийската и прокурорска комисии по атестирането и конкурсите Бонка Дечева и даниела Машева, Красимир Шекерджиев от ВСС,  д-р Незабравка Стоева – директор на дирекция „Начално и въвеждащо обучение“ в Националния институт на правосъдието и главния секретар на ВСС Силвия Илиева.

Приветствие към одобрените кандидати за младши съдии, младши прокурори и младши следователи отправиха членовете на ВСС Даниела Машева и Красимир Шекерджиев, като ги поздравиха за показаните знания,  пожелаха им успех и посочиха, че магистратската професия все още е най-желана, съобщиха от съвета.

Конкурсът за 31 длъжности „младши съдия“ в окръжните съдилища е обявен с решение на Съдийската колегия по протокол № 04/30.01.2018 г.

След проверка на подадените от кандидатите, съгласно чл. 182, ал. 1 от Закона за съдебната власт документи, до писмен изпит бяха допуснати 675 кандидати, а до устен изпит – 339 от тях. След извършеното от конкурсната комисия класиране, Съдийската колегия одобри с решение по протокол № 24/17.07.2018 г. кандидатите за младши съдии в рамките на обявените 31 конкурсни длъжности, както и същия брой от следващите кандидати по реда на класирането. Те заявиха желания за назначаване в 15 окръжни съдилища, вкл. СГС, като най-голям е броят на обявените длъжности в Софийски градски съд –  8.

Конкурсът за 31 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури е обявен с решение на Прокурорската колегия по протокол № 03/31.01.2018 г. След съответната проверка до писмен изпит бяха допуснати 748 кандидати, а до устен изпит 361 от тях. След направеното от конкурсната комисия класиране, Прокурорската колегия на ВСС с решение по протокол № 21/18.07.2018 г., одобри кандидатите за младши прокурори в рамките на обявените 31 конкурсни длъжности, както и същия брой от следващите кандидати по реда на класирането. Кандидатите заявиха днес желания за назначаване в 23 районни прокуратури, като 5 от тях ще постъпят на свободни длъжности за „младши прокурор“ в Софийска районна прокуратура.

Конкурс за назначаване на младши следователи в окръжните следствени отдели при окръжните прокуратури е обявен от Прокурорската колегия с решение по протокол № 03/31.01.2018 г. След проверка на подадените документи на кандидатите, до писмен изпит са допуснати 605 кандидати, а до устен изпит 224 от тях. Въз основа на направеното от конкурсната комисия класиране, Прокурорската колегия на ВСС с решение по протокол № 21/18.07.2018 г., одобри кандидатите за младши следователи в рамките на обявените 12 конкурсни длъжности, както и същия брой от следващите кандидати по реда на класирането. Одобрените кандидати заявиха желания за назначаване на длъжности „младши следовател“ в 8 окръжни следствени отдели към окръжни прокуратури, като най-голям  – 5 е броят на длъжностите в Специализираната прокуратура.

Днес, класираните кандидати заявиха писмено пред членове на Съдийската и на Прокурорската колегии, желанието си за назначаване на длъжностите „младши съдия“, „младши прокурор“ и „младши следовател“ в поредност съобразно бала, като всеки следващ кандидат избираше от останалите незаявени длъжности.

Въз основа на заявените желания, Съдийската и Прокурорската колегии на ВСС следва да приемат окончателните списъци на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи на заседания съответно на 24 и 25 юли 2018 г.

Съгласно изискванията на чл. 186, ал. 8 от ЗСВ одобрените кандидати в едномесечен срок от влизане в сила на решението на съответната колегия на ВСС за приемане на окончателния списък, следва да подадат в деловодството на АВСС декларация за обстоятелствата по чл. 195, ал. 1 от ЗСВ. След това съгласно чл. 258 от ЗСВ предстои да преминат деветмесечно обучение в Националния институт на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Дебатът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано с невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.