Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Ефективна и условна присъди за източени сметки от „Инвестбанк“

Окончателно: Ефективна и условна присъди за източени сметки от „Инвестбанк“

Defakto.bg

Делото за източване на над 6 милиона лева от сметки в „Инвестбанк“ приключи. Бившият главен счетоводител на клон „Централен“ на банката Петър Маринов и бившият изпълнителен директор Владимир Владимиров са виновни за длъжностно присвояване в големи размери, потвърди последната инстанция – Върховният касационен съд. Заради различната степен на участие в престъплението наказанията са различни – 5 години затвор за Маринов и 3 години условно за Владимиров.

Решението на Блага Иванова, Лада Паунова и Мая Цонева от ВКС е окончателно.

Бившият главен счетоводител Петър Маринов

Събитията са от лятото и есента на 2009 г. Според признатото от съда, от края на юни до 15 септември 2009 г. с 45 деяния (операции по сметки) главният счетоводител Петър Маринов е източил 4 402 887 щатски долара с равностойност 6 068 546 лева. А изпълнителният директор на банката Владимир Владимиров е бил негов помагач, като на 1 септември 2009 г. е пренасочил 40 273 евро, с равностойност 78 769 лева. И в двата случая става дума за операции извън банковия регламент и правила, без съгласие на титулярите на сметките и, съответно това е длъжностно присвояване. Кой в случая е бил крайният получател на сумите е без значение, категорични са три съдебни инстанции.

Случаят влиза в съда през 2014 г., първата присъда – на СГС, е произнесена през 2014 г. На втора инстанция САС излиза с решение в края на 2017 г. Сега то е изцяло потвърдено от Върховния касационен съд. Трите инстанции нямат разнобой по размера на наказанията „лишаване от свобода“. Апелативният съд обаче изменя присъдата на СГС, като оправдава Петър Маринов за извършването на улесняващи присвояването документни престъпления. А участието на Владимиров е преквалифицирано от съизвършител в помагач.

Бившият изпълнителен директор Владимир Владимиров (вдясно)

В същото време САС приема отхвърления от първата инстанция предявен от банката граждански иск срещу бившия изпълнителен директор и го осъжда солидарно с Маринов да й заплатят 78 000 лв.

Ето съобщението на ВКС:

В касационните жалби на подсъдимите се изтъкват доводи за допуснати нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложените наказания. Правят се искания да се отмени решението на Софийския апелативен съд и делото да се върне за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд. Алтернативно се правят искания за оправдаване на подсъдимите и изцяло отхвърляне на предявения граждански иск.

Тричленният състав на ВКС приема, че въззивният акт е изготвен в пълно съответствие с изискванията на чл. 339 НПК, поради което и възражението срещу процесуалната издържаност на съдебния акт е неоснователно. Обстойно и детайлно са обсъдени доводите на защитата относно правилността на първоинстанционната присъда, като на всяко от тях е даден пространен и убедителен отговор. Част от възраженията на защитата са уважени, което е намерило израз в мотивите на въззивния акт. А САС обстойно се е спрял на обстоятелствата, довели до извършване на инкриминираните деяния, като е посочил, че в банката е била създадена порочна практика да се работи в нарушение на нормативно установените изисквания и на вътрешно-банковите правила.

„Правилно е становището, че двамата подсъдими са действали съгласувано, за да постигнат общ престъпен резултат, а именно: неправомерното разходване на чужди финансови средства, извършено чрез банкова операция на 1.09.2009 г, когато сумата 40 273, 97 евро е изтеглен от сметката на дружеството и е получена от подсъдимия Маринов. Не могат да бъдат споделени доводите на защитата, че при посочената банкова операция не е настъпила вреда за банката, поради следните съображения: Изплатената сума не съответства по размер на нито един от двата варианта на лихвен процент, което подкрепя извода, че документът, въз основа на който е изтеглена сумата, е създаден, за да послужи като привидно основание за плащане. На следващо място, допуснатата от САС счетоводна експертиза е дала заключение, че сумата 40 273, 97 евро реално е изплатена на каса в банкноти от евро и лева. Вещото лице е проверило и е установило, че тази банкова операция не е сторнирана“, пише в мотивите на решението, като се уточнява, че възражението на защитата, че липсва реално плащане, а паричните средства са останали в патримониума на банката, е направено и пред въззивната инстанция, която правилно е отговорила, че то не може да бъде споделено.

Според върховните съдии САС вярно е приел, че признаците от състава на квалифицираното длъжностно присвояване са налице, тъй като е извършено неправомерно прехвърляне на суми от сметки на клиенти без тяхно съгласие, което не е дадено нито предварително, нито последващо, осъществено е в грубо противоречие с реда за оперирани на парични средства, а разходът представлява разпореждане в чужд интерес, осъществено с 45 деяния, в едното от които подсъдимият Маринов е действал в съучастие с подсъдимия Владимиров, улеснил извършване на престъплението по този пункт.

ВКС приема още, че не е допуснато нарушение на материалния закон и при решаване на въпросите, касаещи гражданската отговорност на подсъдимите Маринов и Владимиров.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.