Последни новини
Home / Законът / След последните нападки срещу съдия: ВСС разтревожен, подготвя стандарти за накърнен авторитет

След последните нападки срещу съдия: ВСС разтревожен, подготвя стандарти за накърнен авторитет

Defakto.bg

На 10 юли съдийската колегия на ВСС отказа да реагира на последните медийни атаки срещу съдия, разделяйки се в реми 6 на 6 по въпроса дали трябва да заеме позиция.

Десет дни по-късно, днес, пресслужбата на съвета разпространи съобщение, в което се изразява тревога от случващото се, обясняват се „сложностите“ за постигане на реакция в един колективен орган и се заявява, че е в ход изработването на стандарти за накърняването на съдебната независимост и авторитет – както на системата изобщо, така и на конкретен магистрат в частност. Инициатор е правната комисия на ВСС, оглавявана от Цветинка Пашкунова.

На мушката бе съдия Полина Якимова-Илиева от Административен съд – София-град, задето е отменила отказ на МВР да разреши продължително пребиваване у нас на австралийка в законен граждански брак с французойка, гражданин на ЕС. В прочита на определени издания това превръщало съдията в лобист на гей общността и едноловите бракове.

Защо половината от членовете на съдийската колегия на ВСС бяха „против“ заемането на позиция остана неясно – те традиционно безмълстваха. Което провокира Съюза на съдиите в обръщение да напомни на кадровиците, че нямат право да мълчат, когато се напада съдия.

Във ВСС е изпратена и декларация на съдиите от Софийския районен съд в защита на тяхната колежка Лилия Терзиева-Владимирова, нападната от медии заради решението й по дело, заведено от уволнен от Лозан Панов служител на ВКС, в което претенцията бе отхвърлена. 

Ето отговорът днес:  

По повод обръщение от Съюза на съдиите в България и Декларация на съдии от Софийския районен съд, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява тревога от създалото се обществено напрежение, във връзка с публикации в медиите, съдържащи информации, интерпретации и коментари за независимостта на съдебната власт.

Независимостта на магистратите е фундамент на върховенството на закона и следва да се възприема като гаранция за свобода и зачитане на човешките права. Опитите за неправомерно влияние и натиск върху конституционно прогласената независимост на съдебната власт накърняват и функционалната легитимност на съдиите. В този смисъл се тълкува всяко изявление независимо от формата му /вербална атака, писмено слово, аудио-визуални, графични или други изразни средства/, явяващо се намеса в работата на съда и сочещо на недопустимо въздействие от представители на законодателната и изпълнителна власт, на политически, неправителствени и международни организации, на бизнеса, икономиката, и медиите, и от публични личности и граждани.

В Комуникационната стратегия на съдебната власт 2014-2020 г. и документите, приети и утвърдени от ВСС по нейното приложение, има процедури и правила в защита независимостта на съдебната власт, според които изразяването на реакция – позиции, становища или декларации, изисква одобряването им след проведени дебат и гласуване от Пленума на ВСС или съответните колегии.

Законово определената структура и функции на ВСС, като колективен орган са причина в конкретни случаи, след проведени дискусии и гласуване да няма приети решения, което води до  неоправдани обществени очаквания, усещане за пасивност на Съдийската колегия по актуални теми, и липса на субективно усещане у магистратите за сигурност и защита. Нееднаквите произнасяния мотивираха мнозинството на Съдийската колегия през месец май 2018 г. да се обедини около необходимостта от изготвяне на критерии, въз основа на които да се очертаят елементите на конституционните гаранции за „независимостта на съдебната власт“, както и стандартите, при които се счита, че авторитетът и независимостта на съда, и на магистратите са накърнени.

Комисията по правни и институционални въпроси към Пленума на ВСС изпрати запитвания до Европейската мрежа на съдебните съвети, Балканската, и Евро-средиземноморската мрежа на съдебните съвети за наличието на аналогични критерии, както и относими принципни становища и стратегически документи на международни и европейски институции, като бе проучена и приложимата съдебна практика в българското и европейското законодателство. Към настоящия момент се работи по проекта в изпълнение на решението на Съдийската колегия, който след изготвянето му ще бъде приет и обсъден с представители на изпълнителната, законодателната, и съдебната власт, и с медийни организации.

Целта на стратегическия документ е да се постигне баланс между необходимостта да се защити независимостта на съдебната власт, при охраняване свободата на словото по въпроси от обществен интерес.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Един коментар

  1. Дарина

    Когато съдия реално не допусне дори ПИСМЕННИ ДОКУМЕНТИ, с които става ясно, че решението на такъв съдия, съдейства за СЦЕНАРИЙ ЗА ОБВИНЯВАНЕ – как да действат засегнатите страни? СЪДИИТЕ НЕ СА БЕЗГРЕШНИ, НАПРОТИВ В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ СА СЦЕНАРИСТИ И НЕ ИМ ПУКА ЗА ИСТИНАТА И ЗА РЕАЛНОСТТА. ВАЖНО Е ДА ИЗПЪЛНЯВАТ НА НЯКОГО НАРЕЖДАНИЯТА И ДА СА НА СТОЛА. ТАКА , ЧЕ ПЪРВО ДА СЕ ПОМИСЛИ, КАК ДА СЕ ЗАЩИТЯТ ГРАЖДАНИТЕ ПРИ ДЕЛО- НЕЗАВИСИМО КАКВО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.