Последни новини
Home / Законът / Със странни мотиви КЗК спря сделките за ЧЕЗ и Нова телевизия *

Със странни мотиви КЗК спря сделките за ЧЕЗ и Нова телевизия *

Defakto.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изненадващо спря вчера две от най-коментираните в последните месеци сделки. Тя забрани на „Инерком България“ да купи ЧЕЗ-България и така създаде прецедент. Блокирана е и сделката, в която най-богатият чех – Петр Келнер,  се опитва да придобие дружеството – собственик на Нова телевизия – „Нова броудкастинг груп“, и контролираната от нея фирма „Нетинфо“. И в двата случая мотивите на комисията са повече от спорни. Решенията оставиха почти без думи кандидат-купувачите, които отказаха коментар дали ще обжалват.
КЗК отхвърля искането на пазарджишката „Инерком“ за придобиване на ЧЕЗ-България, тъй като компанията притежава шест соларни парка и с тях създавала заплаха за монопол. Това поставя под въпрос дали друго дружество с
подобен бизнес в страната би могло да купи активите на ЧЕЗ в България. Според запознати дружествата на купувача и продавача не могат да достигнат и 0.005% от цялото производство на ток у нас.
„Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група“, пише в
обосновката на КЗК.
Нещо повече – от комисията на Юлия Ненкова изтъкват, че сделката би довела до значително предимство на участниците в концентрацията пред техни конкуренти, което от своя страна би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари. ЧЕЗ-България обаче и в момента е най-голямото от трите ЕРП-та у нас. Според в. „Капитал“, когато преди седем години друга чешка компания – „Енерго – про“, купи варненското E.ON, имаше много повече производствени мощности в страната (няколко ВЕЦ-а) в сравнение с активите на Гинка Върбакова. Тогава това не беше проблем. Днес вече е.
Стойността на сделката за активите на ЧЕЗ-България бе 326 млн. евро. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок, но от „Инерком“ вчера се въздържаха да кажат дали ще се възползват от това.
С не по-малко абсурдни аргументи КЗК спира засега и сделката за „Нова броудкастинг груп“  и контролираната от нея фирма „Нетинфо“. Инвестиционната компания PPF Group иска да купи активите на българската медийна група за около 185 млн евро. Според КЗК „в конкретния случай следва да се отчетат водещите позиции на придобиваното предприятие в
областта на медийните услуги, което от своя страна повдига основателни опасения за ефекта от сделка върху конкурентна среда“.
Мотивът е повече странен, като се има предвид, че собственикът на PPF Group Петр Келнер няма други медийни инвестиции в България и покупката на „Нова броудкастинг груп“ не може да увеличи неговото присъствие в страната.
Въпреки това КЗК отказва с допълнение, че „придобиваната група „Нова бродкастинг груп“ има водещи позиции, разполага със значителен финансов и организационен ресурс, възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата и утвърден имидж“.
„Значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. По този начин участниците в концентрацията биха имали стимул и реална възможност да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори“, се казва още в решението.
Така излиза, че проблемът е в самата Нова телевизия, и не е ясно дали тя би могла изобщо да бъде продадена, тъй като констатациите на КЗК биха били валидни за всеки потенциален купувач. PPF Group има 14-дневен срок да реши дали да обжалва постановлението на КЗК.
СКОРОСТ
Произнасянето на КЗК по сделката за ЧЕЗ-България е повече от светкавично. Макар за сделката да бе обявено още през февруари,  регулаторът зaпoчнa дa paзглeждa cлyчaя по същество в края на юни, cлeд ĸaтo изиcĸa дoпълнитeлни
дoĸyмeнти. Подобни бързи произнасяния на КЗК досега се случваха най-вече по сделки на фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.