Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът пита може ли да оповестява съпрузите, конкубините и децата на магистратите

Инспекторатът пита може ли да оповестява съпрузите, конкубините и децата на магистратите

Defakto.bg

Становище за публикуването на имотните декларации на съдии, прокурори и следователи е поискал Инспекторатът от Комисията за защита на личните данни. Питането е дали може да публикува имената на съпрузите, конкубините и неполнолетните деца на магистратите.

Искането е мотивирано с еврорегламента GDPR, в сила от 25 май.

Неотдавна, КЗЛД вече излезе със становище по сходни въпроси, отправени от новата антикорупционна комисия, към която вече е регистърът на публичните длъжности – без магистратите, както и от НАП.  Че имената на лицата на публични длъжности се публикуват е безспорно, за имената на третите лица – съпрузи, конкубини, деца, зависи от предвиденото в закона, бе заявила комисията. В антикорупционния закон например е предвидено деклариране на несъгласие за оповестяването им.

Инспекторатът се движи по правилата на съдебния закон.

Ето съобщението оттам:

Инспекторатът към ВСС води електронен регистър на декларациите за имущество и интереси на съдиите, прокурорите и следователите (чл. 175г ЗСВ).  Магистратите декларират както своето имущество, така и имуществото и доходите на своите съпрузи, на лицата, с които се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, и на ненавършилите пълнолетие деца (чл. 175б, ал. 4 ЗСВ).

Поисканото от Комисията за защита на личните данни становище е дали подлежат на публикуване имената, различни от имената на декларатора, посочени в подадената имуществена декларация, и в какъв вид – пълен или минимизиран.

Въпросът се отнася не само до имената на съпруга на декларатора, на лицето, с което се намира във фактическо съжителство на семейни начала, и на непълнолетните деца, но и до имената на други физически лица, посочени от декларатора – във връзка с наличие на частен интерес или във връзка с имуществото (например – имената на лице, на което деклараторът е предоставил заем).

След получаване на становището от Комисията за защита на личните данни Инспекторатът към ВСС ще публикува ежегодните декларации на съдиите, прокурорите и следователите за 2017 г. съобразно отговорите.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС отхвърли протеста на прокуратурата срещу регистрацията на партията на Божков

  Ще дойде ли ред за пикантните самопризнания  на беглеца Божков за подкупите и Закона …

Между 5698 и 6402 евро начална заплата на европейските делегирани прокурори

Близо 5698 евро е началната заплата за европейските делегирани прокурори. Ако стажът им е по-голям,  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.