Последни новини
Home / Гостува ни / Новите автомобили на ВСС – на автопилот и (непременно) с бежов кожен салон

Новите автомобили на ВСС – на автопилот и (непременно) с бежов кожен салон

Defakto.bg

Куп екстри в обществената поръчка за колите на съдебния съвет

До края на годината членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) вероятно ще сменят сегашните фолксвагени „Пасат“, на които се возят, с автомобили от далеч по-висока класа. Те ще могат да се управляват на автопилот, сами ще следят пространството пред автомобила и ще спират аварийно, ще направляват паркирането чрез парктроник.

Почти самолети, но без крила, шегуват се лаици, надникнали в опциите на обявената обществена поръчка. А, и още – автомобилите на ВСС могат да са САМО с кожен бежов салон, друго не се приема!

Решението

Решението за обявяването на обществената поръчка бе взето от пленума на ВСС на 7 юни, тя е обявена на 15 юни, крайният срок за получаване на оферти е 17 юли.

Сегашните, амортизирани фолксвагени на ВСС

Още на заседанието на ВСС стана ясно, че поръчката е за общо 50 автомобила, 13 от които за ВСС и 37 – за органите на съдебната власт. А обновяването на автопарка на съвета бе обяснено с факта, че сегашният (с 12-те фолксвагена „Пасат“) е амортизиран. И че наличните коли ще бъдат предоставени на нуждаещи се съдилища и прокуратури, които нямат шанса да се сдобият с нови. Така че кадровиците очевидно (22-мата изборни членове на ВСС) отново ще се возят по двама в служебен автомобил, отделна кола има представляващият. Такава е имало и за главния секретар на ВСС.

Още – ще се проведе обществена поръчка в открита процедура, с обща прогнозна стойност 2 040 000 лв. – за 50-те автомобила. Парите ще са от бюджета на ВСС.

Дотук добре. Но някои детайли учудват.

Бежовият салон и други чуденки

Прогнозната стойност на обществената поръчка за 13-те автомобила на ВСС е в размер на 745 000,00 лева без ДДС, става ясно от публикуваната документация.  Излиза по 57 307,7 лв. на автомобил без ДДС – сериозна цена за служебни коли на бюджетна организация, движещи се основно в градска среда или по магистрали (при командировки).

Прогнозната стойност за 37-те автомобила за съдебната власт е 1 295 000,00 лева без ДДС, излиза по 35 000 лева на автомобил.

Впечатлява фактът, че по обявените условия авансово се плащат 50 % от стойността на поръчката при сключването на договора и 50 % след получаването на автомобилите. Това важи и за двете категории коли – както за ВСС, така и за органите на съдебната власт и буди недоумение при положение, че обичайното авансово заплащане е в рамките на 20 %. А когато договорът се сключва с държавен орган на бюджетна издръжка, издължаването е повече от сигурно.

Чуденките нарастват нататък, от някои изисквания към новите 13 автомобила на кадровиците. Те, както и останалите 37, трябва да са с черен или сив цвят. Но за колите на ВСС е записан „бежов кожен салон“, без варианти. Интересно, поради що съветът държи именно на тази опция, особено цветово – та тя определено не е практична? А и досега служебните коли на ВСС не са били с кожени салони (такива не се изискват и за новите автомобили на съдебната власт – при тях тапицерията може да е текстилна и/или кожена и/или Алкантара).

Избуява съмнение, че може би става дума за точно определена и вече изработена партида, която остава само да се придобие, сиреч че доставчикът вече е определен. Другият вариант за обяснение е силното предпочитание на кадровиците вкупом или на някой от тях именно към кожени салони беж и този каприз ще бъде задоволен (от бюджета).

Нататък. И за двете групи автомобили се изисква четирицилиндров бензинов двигател с турбокомпресор, не по-малък от 1 798 куб см. И не по-малко от 180 конски сили. Както и автоматична, минимум 6-степенна скоростна кутия плюс задна.

Трябва да имат също система мултифункционален бордкомпютър с информационен дисплей. Записани са и Start – Stop система, система за защита на пешеходци и др.

За автомобилите на ВСС обаче се изисква също адаптивен темпомат (автопилот), система за следене на пространството пред автомобила, с включена функция за аварийно спиране, парктроник със задни и предни паркинг сензори, със звукова сигнализация и камера за задно виждане. Както и система за разпознаване на умора във водача. С две думи – всички екстри, така че и начинаещ шофьор да кара и да пее.

НО! Във ВСС имат професионални шофьори, които, предполага се, се справят и без автопилоти и без колата вместо тях да следи за дистанция и безаварийно паркиране.

Сроковете за обществените поръчки също са различни – 120 дни за тези на ВСС и 180 дни за останалите.

В документацията е посочено, че обществената поръчка се възлага въз основа на икономически най-изгодната оферта, сиреч най-ниска предложена цена.

Като критерият е приложим поотделно за всяка една от обособените позиции, включени в предмета на поръчката.

Интересно, с каква ли марка ще е новият автопарк на кадровиците? Според наблюдатели зададените срокове за изпълнение изключват коли от Япония и други континенти. Е, няма да гадаем, ще ги видим.

About Елена Енчева

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.