Последни новини
Home / Законът / Проверката „Цумгейт“ не може да е тайна, дори и Цацаров да не е съгласен

Проверката „Цумгейт“ не може да е тайна, дори и Цацаров да не е съгласен

Defakto.bg

Общественият интерес надделява над личните предпочитания на властта

При проверки за почтеност, конфликт на интереси, накърняване престижа на съдебната власт и прочие прояви на „върховете“ общественият интерес безспорно надделява и те не могат да са тайна. Тъкмо обратното – трябва да са показ, а установеното да бъде изложено на обществен надзор. Несъгласието на проверяваните събраните материали да се огласяват, няма никакво значение.

Това следва от решение на съдия Боряна Петкова от Административен съд София-град по проверката „Цумгейт“, извършена от Инспектората. То е цитирано от в. „Сега“, завел дело по Закона за достъп до обществена информация срещу главния инспектор Теодора Точкова, отказала документацията по гръмкия скандал – първо с мотива, че 6 месеца тя е служебна тайна, после позовавайки се на несъгласието на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Георги Гергов. Цялата информация да се предостави без ограничения, нарежда съдът.

Този гейт няма скоро да се забрави – иде реч за прословутата среща между Цацаров, Гергов (тогава член на ръководството на БСП) и шефа на „Овергаз“ и издател на „Сега“ Сашо Дончев в кабинета на Гергов в ЦУМ. Публичният скандал гръмна след появата на информации за отправяни заплахи към издателя Дончев чрез арсенала на прокурорската власт. Въпросите се нароиха и не пощадиха никого, включително и с питането защо изобщо тримата са се събрали на това „неофициално“ рандеву. Отговори не бяха получени.

ВСС отказа да се занимава със случая, по сигнал на сдружението „Боец“ Инспекторатът все пак образува проверка. Но на 10 юли я прекрати с обяснението – установен е фактът на срещата, но не и съдържанието на разговора. А съдържанието не е установено, защото няма страничен свидетел извън тримата участници, който да разкаже какво са си говорили Цацаров, Дончев и Гергов! Сам по себе си пък фактът на срещата не нарушава никакви норми и правила.

Публиката обаче така и не разбра как се е стигнало до заключението тип „Параграф 22“ – какво е проучвано, кой е питан и какво е отговарял.

Сега решението на АССГ слага край на тази тайственост и, ако остане в сила, задава стандарти занапред, коментира Александър Кашъмов. Последната дума ще е на Върховния административен съд, ако Теодора Точкова оспори решението на съдия Петрова.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.