Последни новини
Home / Законът / “Отпускарите” в съдийската колегия провалиха важно (и последно) заседание на ВСС

“Отпускарите” в съдийската колегия провалиха важно (и последно) заседание на ВСС

Defakto.bg

Кадровиците масово тръгнаха да отдъхват, преди да са си свършили работата

С провален кворум започна днешният работен ден на съдийската колегия на ВСС – в залата се явиха само 7 кадровици, за да има заседание се изискват минимум 8. Два часа по-късно кворумът бе наличен, но за кратко – дошлият Драгомир Кояджиков се извини, че не може да остане дълго, но причината е сериозна – тежки здравословни проблеми в семейството.

Така за броени минути колегията изгласува само няколкото “безспорни” и “неотложни” точки от дневния си ред. Това бе последното предвидено лятно заседание. Следващото ще е на 18 септември.

Днес редовният дневен ред бе от 43 точки, с внесените допълнителни те бяха нараснали до 57. Единствените гласувани точки обаче бяха приемане на окончателен списък на младшите съдии според заявените от тях желания, както и поощряването и пенсионирането на двама магистрати – Нина Каменова от РС-Лом и Диана Хитова от ВКС.

Извън борда

Поради “висенето” на кворума, за което вината не бе на Кояджиков, а на дружно тръгналите да отдъхват, без да дочакат последното заседание отпускари, “извън борда” останаха ред важни въпроси.

Сред тях откриването на процедура за преместване на 16 съдии от районните съдилища в гражданското отделение на СРС. Както и предложението за съкращаване на 11 свободни щата в окръжните съдилища и разкриването на 8 нови съдийски длъжности в СГС и 3 – в специализирания съд.

В дневния ред бяха и конфликтни искания за откомандироване на магистрати, включително от Софийския районен съд, за което съдиите от СРС излязоха с нарочна декларация.

Близо два часа пред заседателната зала на ВСС престоя съдията от СГС Валентин Бойкинов, чието възражение срещу направената му атестация трябваше да бъде изслушано днес.

“Конфликтно”  явно е и било и предложението на председателя на ВАС Георги Чолаков за пенсиониране на съдия Александър Еленков, в момента член на КАК – то също не бе гласувано днес и остана за наесен.

Отпускари по обявления

В 14-членната съдийска колегия отпускарите днес се оказаха шестима – Боряна Димитрова, Вероника Имова, Даниела Марчева, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, както и представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

С други думи – кворумът предварително е бил оставен да се крепи на косъм, без да се държи сметка за това. В същото време ВСС няма маркирана по закон съдебна ваканция, но всяка година всеки съвет си я осигурява.

А за синхронизирането на отпуските на кадровиците не следи никой. Те излизат в платена почивка, подавайки единствено обявления от коя до коя дата ще отсъстват, тъй като нямат началник. По подобен начин, с обявления, излизат в отпуск и “тримата големи” – председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор. При тях обаче изненади не може да има – става дума за отделни структури, в които със заповеди се определят заместници, отговорни за дейността им в отсъствието на титуляря.

Е, членовете на колективния ВСС бяха приравнени на “тримата големи” – но само по заплати, които са най-високите в системата. Иначе ползват благините на “колективността” – при нея отговорност не се търси. Тогава защо да не са колективно безотговорни?

About De Fakto

Проверете също

Писменият изпит по “външния” конкурс за административни съдии ще е на 31 юли в СУ

Писменият изпит по конкурса за първоначално назначаване в административните съдилища ще се проведе на 31 …

Софийският районен съд отхвърли иск на съдия. И го порица за грубо шиканиране на процеса и драстично разминаване с етичните норми

Магистрат, който не зачита закона, когато не съди, погазва дадената клетва Софийският районен съд (СРС) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.