Последни новини
Home / Законът / „Отпускарите“ в съдийската колегия провалиха важно (и последно) заседание на ВСС

„Отпускарите“ в съдийската колегия провалиха важно (и последно) заседание на ВСС

Defakto.bg

Кадровиците масово тръгнаха да отдъхват, преди да са си свършили работата

С провален кворум започна днешният работен ден на съдийската колегия на ВСС – в залата се явиха само 7 кадровици, за да има заседание се изискват минимум 8. Два часа по-късно кворумът бе наличен, но за кратко – дошлият Драгомир Кояджиков се извини, че не може да остане дълго, но причината е сериозна – тежки здравословни проблеми в семейството.

Така за броени минути колегията изгласува само няколкото „безспорни“ и „неотложни“ точки от дневния си ред. Това бе последното предвидено лятно заседание. Следващото ще е на 18 септември.

Днес редовният дневен ред бе от 43 точки, с внесените допълнителни те бяха нараснали до 57. Единствените гласувани точки обаче бяха приемане на окончателен списък на младшите съдии според заявените от тях желания, както и поощряването и пенсионирането на двама магистрати – Нина Каменова от РС-Лом и Диана Хитова от ВКС.

Извън борда

Поради „висенето“ на кворума, за което вината не бе на Кояджиков, а на дружно тръгналите да отдъхват, без да дочакат последното заседание отпускари, „извън борда“ останаха ред важни въпроси.

Сред тях откриването на процедура за преместване на 16 съдии от районните съдилища в гражданското отделение на СРС. Както и предложението за съкращаване на 11 свободни щата в окръжните съдилища и разкриването на 8 нови съдийски длъжности в СГС и 3 – в специализирания съд.

В дневния ред бяха и конфликтни искания за откомандироване на магистрати, включително от Софийския районен съд, за което съдиите от СРС излязоха с нарочна декларация.

Близо два часа пред заседателната зала на ВСС престоя съдията от СГС Валентин Бойкинов, чието възражение срещу направената му атестация трябваше да бъде изслушано днес.

„Конфликтно“  явно е и било и предложението на председателя на ВАС Георги Чолаков за пенсиониране на съдия Александър Еленков, в момента член на КАК – то също не бе гласувано днес и остана за наесен.

Отпускари по обявления

В 14-членната съдийска колегия отпускарите днес се оказаха шестима – Боряна Димитрова, Вероника Имова, Даниела Марчева, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, както и представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

С други думи – кворумът предварително е бил оставен да се крепи на косъм, без да се държи сметка за това. В същото време ВСС няма маркирана по закон съдебна ваканция, но всяка година всеки съвет си я осигурява.

А за синхронизирането на отпуските на кадровиците не следи никой. Те излизат в платена почивка, подавайки единствено обявления от коя до коя дата ще отсъстват, тъй като нямат началник. По подобен начин, с обявления, излизат в отпуск и „тримата големи“ – председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор. При тях обаче изненади не може да има – става дума за отделни структури, в които със заповеди се определят заместници, отговорни за дейността им в отсъствието на титуляря.

Е, членовете на колективния ВСС бяха приравнени на „тримата големи“ – но само по заплати, които са най-високите в системата. Иначе ползват благините на „колективността“ – при нея отговорност не се търси. Тогава защо да не са колективно безотговорни?

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.