Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов атакува отказа за дисциплинарно разследване на Даниела Дончева

Лозан Панов атакува отказа за дисциплинарно разследване на Даниела Дончева

Defakto.bg

Колкото и да се стара ВСС, сагата с дисциплинарното разследване на председателя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева, все пак не е приключила.

Даниела Дончева

Продължението идва от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, изпратил случая във Върховния административен съд (ВАС). Като предложител Панов оспорва отказа на мнозинството в съдийската колегия на ВСС да образува дисциплинарно дело срещу Дончева.  Както е известно, всичко тръгна от „преразпределянето“ в САС на знаковото дело за 102 милиона лева, свързано с КТБ.

Съобщението на ВКС от днес:

Педседателят на Върховния касационен съд (ВКС) подаде до Върховния административен съд (чрез Висшия съдебен съвет) жалба срещу решенията на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) по т. 5.1, 5.2 и 5.3 от Протокол № 24/17.07.2018 г., с кредседателя оито е прието да не се образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Даниела Дончева – председател на Софийския апелативен съд (САС).

Предложението на председателя на ВКС за образуване на дисциплинарно производство срещу административния ръководител на САС бе мотивирано с констатациите, направени в Акта за резултати от извършена проверка по Заповед № СС-01-1/23.01.2018 г. на главния инспектор на Инспектората към ВСС за спазването на принципа на случайното разпределение на делата в САС. В мотивите си председателят на ВКС се позовава и на доклад, изготвен от комисия, назначена с негова заповед от 16.10.2017 г., за извършване на проверка на организацията на дейността на Софийския апелативен съд по повод на издадената от председателя на САС Заповед № А-1198/04.10.2017 г.

В жалбата до Върховния административен съд председателят на ВКС посочва, че направеното от него предложение за образуване на дисциплинарно производство е редовно, като сезирането е надлежно извършено от компетентен орган, а преценката на твърдените в него факти и обстоятелства, квалифицирани като дисциплинарни нарушения, е въпрос по същество, респективно по основателността на предложението. Дали да наложи или не дисциплинарно наказание преценка има съответната колегия на ВСС, но когато е надлежно сезиран, дисциплинарно наказващият орган няма право да отклонява предложението.

По отношение на изложените от Съдийската колегия съображения, че не са налице предпоставките за образуване на дисциплинарно производство поради изтичането на срока по чл. 310, ал. 1 от ЗСВ и по-специално на шестмесечния срок, председателят на ВКС твърди, че същите са неоснователни, доколкото съгласно разпоредбата на чл. 310, ал. 1 от ЗСВ дисциплинарното производство се образува със заповед, съответно с решение на наказващия орган, в срок от 6 месеца от откриване, но не по-късно от 3 години от извършване на нарушението. „Цитираната разпоредба е свързана с упражняването на правомощие на дисциплинарно наказващия орган, който в случая е Съдийската колегия на ВСС, а не председателят на ВКС, който е упражнил правомощието си да сезира наказващия орган за налагане на дисциплинарно наказание“, категоричен е председателят на ВКС. Той констатира, че не е приложена правилно разпоредбата на чл. 310, ал. 1 от ЗСВ, доколкото в случая дисциплинарното нарушение следва да се счита за открито от момента на сезиране на наказващия орган – с предложение, внесено от председателя на ВКС в Съдийската колегия на ВСС на 24.04.2018 г.

 

About De Fakto

Проверете също

Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович …

ВКС с тълкувателно решение за постановленията при възлагане на недвижими имоти при публична продан

   С Тълкувателно решение № 6/2020 г. от 20.05.2022 г. по Тълкувателно дело № 6/2020 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.