Последни новини
Home / Законът / Повишаването и преместването на магистрати по “стари” конкурси не нарушава основния закон, реши КС

Повишаването и преместването на магистрати по “стари” конкурси не нарушава основния закон, реши КС

Defakto.bg

С голямо мнозинство и само едно “особено мнение” Конституционният съд отхвърли искането срещу възможността магистрати да бъдат повишавани и преместванr на базата на резултати от “стари” конкурси, предвидена в чл. 193, ал.6 от Закона за съдебната власт. Докладчик по дело 1 от 2018 г. е съдия Кети Маркова. Несъгласна с мнозинството е съдия Стефка Стоева, бивш зам.-председател на ВАС.

Нормата, приета през 2016 г., бе оспорена от петчленен състав на Върховния административен съд като противоречаща на конституционните принципи за върховенството на закона, основа на правовата държава, и на равенството на гражданите пред него – в случая на съдиите, прокурорите и следователите, кандидатстващи за повишение или преместване.

Текстът гласи: “В 9-месечен срок от приключване на предходната конкурсна процедура с решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет и при наличие на освободена длъжност в орган на съдебната власт, съответната колегия на Висшия съдебен съвет приема решение за назначаване на следващия по ред кандидат в конкурса за повишаване или преместване, получил крайна оценка в конкурсната процедура, не по-ниска от “много добър” (5,00)“.

Новата възможност по чл. 193, ал.6 бе обект и на дебати в предния състав на ВСС, но най-вече по въпроса дали е приложима и към конкурси, проведени преди нейното влизане в сила, или само занапред. В крайна сметка кадровиците приеха, че ще прилага и към “заварени” конкурси, за да се изпълни замисълът на закона. А именно – да не се роят конкурси, които отнемат и немалко време, при всяко освобождаване на длъжност, щом неотдавна вече е имало такова състезание и при класирането под чертата са останали магистрати с много добри резултати.

След сезирането на КС съдийската и прокурорската колегии на съдебния съвет спряха назначенията по чл. 193, ал.6 от ЗСВ в изчакване на решението. Преобладаващото мнение обаче бе, че противоконституционност няма.

Текстът на решението още не е публикуван, “особеното мнение” на Стефка Стоева – също.

 

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.