Последни новини
Home / Законът / При съд с двама магистрати, кой да стане и.ф.? Казусът ще се решава наесен

При съд с двама магистрати, кой да стане и.ф.? Казусът ще се решава наесен

Defakto.bg

Кой да бъде назначен за изпълняващ функциите (и.ф.) ръководител на малък съд, в който работят само двама магистрати и щатовете също са два – за 1 началник и 1 редови съдия?

Върху този проблем се главоболи колегията на ВСС днес и не взе решение – казусът се отложи за наесен.

Той избуява покрай Районен съд Дряново, но, разбра се, отеква и на много други места.

Специално в РС Дряново ситуацията е следната: мандатът на сегашния председател Мариета Спасова изтича на 1 август, а от ноември 2017 г. съдийската колегия има принципно решение да не назначава за и.ф. шеф на съд, ако той има право на втори мандат. В същото време обаче в РС Дряново свободен щат за редови съдия няма – единственият наличен е зает. И, ако Спасова не бъде избрана за и.ф., тя няма къде да отиде.

При това положение изходът е да се разкрие нова щатна бройка в Дряново, на която да се преназначи досегашният шеф на съда, а за и.ф. да бъде избрана другата съдийка Емилия Дишева, бе докладвано днес от името на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК). Това решение обаче в момента е неосъществимо – нови щатове се разкриват с решение на пленума на ВСС, който ще се събере едва през септември, а дотогава мандатът на председателя на РС-Дряново ще е изтекъл.

Законът ни дава възможност да изберем когото си искаме за и.ф., ние сами сме се задължили да не е досегашния председател, ако има право на втори мандат, обяви шефът на ВАС Георги Чолаков. Не е целесъобразно в един съд като Дряново да откриваме трета бройка, категоричен бе той и предложи в този случай досегашният председател да продължи да изпълнява функциите си. Чолаков предупреди също, че предстои изтичането на мандата на шефовете на 6 административни съдилища, в които няма свободни щатове за редови магистрати и ВСС ще се изправи пред същия проблем с тях.

Съгласна съм, че принципното ни решение от ноември 2017 г. винаги ще води до временно разкриване на щат, но сме го взели с мнозинство, затова ако ще го променяме или ще приемаме „изключения“, това трябва да стане с изрично решение на колегията и при ясни правила, обяви Цветинка Пашкунова. Иначе „изключенията“ могат да се превърнат в правило и всеки път ще действаме според обстоятелствата, подчерта тя.

За Дряново колегията реши досегашният председател да стане и.ф., но до приемането на специално решение на ВСС.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.