Последни новини
Home / Законът / Адвокат Борислав Вълчев: Абсурд е защитниците на хората, да не могат да защитават правата си пред съд

Адвокат Борислав Вълчев: Абсурд е защитниците на хората, да не могат да защитават правата си пред съд

Defakto.bg

Проектозаконът за адвокатурата да бъде оттеглен, хвърля тежка сянка върху авторитета на гилдията 

Адвокат Борислав Вълчев

 

Публикуваните предложения за промени в Закона за адвокатурата вече предизвикват остри дискусии в гилдията. Повод за поправките е предложеният за обществено обсъждане проект на Закон за правната помощ.  Eдна от промените в него  предлага директорът на Националното бюро за правна помощ (НБПП)  да може да назначава за процесуален или особен представител на гражданин, консултиран безплатно в някой от регионалните центрове към адвокатските съвети, същия адвокат, който е прегледал казуса му отначало.   ВАдС подкрепя поправката, но е категоричен, че съществува  риск шефът на НБПП, без да знае да определи за адвокат някой, който е бил лишен от права.  А повод за това, според ВАдвС е   разнопосочнната практиката за придобиването на адвокатска правоспособност, упражняването и преустановяването на адвокатската дейност. 

По този повод ВАдвС предлага нов регламент в  Закона за адвокатурата, а именно –  адвокати, наказани с временно лишаване от права, които са загубили професионалните си и нравствени качества,  да не се връщат автоматично в колегията, а да има възможност да бъдат отписвани от нея на това основание.  Решението за отписването на адвокат, който не отговаря на чл. 4 и чл. 5 от ЗА ще се взема от адвокатския съвет след събиране на доказателства.  То ще може да се обжалва пред ВАдС, а неговият акт ще е окончателен, без достъп до съд.

Тази и още серия промени в ЗА да бъдат извършени заедно с промените в Закона за правната помощ, предлага съветът. В хода на дискусиите, промените в ЗА  се натъкват и на остро неодобрение, едно от които публикуваме за информация на аудиторията. 

Преди 5 години в гилдията се заговори за изменения в Закона за адвокатурата /ЗА/, които да защитят адвокатския труд, да мобилизират органите на адвокатурата да защитават интересите й, и да издигнат реномето й пред обществото.

През 2014 г. на провежданите от Висшия адвокатски съвет /ВАдвС/ „национални конференции“ бе сглобен законопроект на Закон за изменение и допълнение на закона за адвокатурата /ЗИДЗА/, внесен в парламента в началото на 2015 г. тайно, без обществено обсъждане и предварителна оценка на въздействието му. Тези конференции са закрити за редовите адвокати; в тях участваха единствено авторите на законопроекта, членове на адвокатските съвети и на ВАдвС. В него имаше както добри предложения, така и спорни текстове и откровени недоразумения. За две години в Народното събрание ЗИДЗА бе атакуван от бизнеса и от почти всички свободни професии, адвокатите бяха представени като заплаха за националната сигурност и интересуващи се единствено от хонорарите си. Висшият адвокатски съвет не съумя да защити проекта пред обществото, а наложената от него „тиха дипломация“ се провали.

Преди година и половина, окончателният крах на ЗИДЗА съвпадна времево с избирането на настоящия Висш адвокатски съвет и на новия /стар/ негов председател, като големите очаквания на 14 000 български адвоката от този нов мандат бяха свързани именно с изменения в Закона за адвокатурата. Те се обсъждат ежедневно сред колегите, бяха направени и редица конкретни предложения. Работната група за изменения в ЗА, съставена от Висшия адвокатски съвет, е съставила проект на ЗИДЗА, на базата на стария, катастрофирал законопроект, който в момента се приема от ВАдвС текст по текст при закрити врати. Видно е, че проектът не предвижда реформа на самоуправлението на адвокатурата, а „бетонира“ властта на нейните висши органи. Не са обсъдени и взети предвид направените предложения от редица адвокати, включително и законопроектът на адв. Борислав Вълчев, внесен във ВАдвС още на 9 юни 2017 г.

На тазгодишното Общо събрание на адвокатите от страната бе направено и гласувано предложение за провеждане на широко обсъждане сред адвокатите на измененията в ЗА, на закритата секция на сайта на ВАдвС, с предоставяне на достъп за коментари на всеки желаещ адвокат, което да завърши на Национална конференция на адвокатурата /не на номенклатурата/, в която да участва всеки заинтересован колега.

Въпреки многократните ни настоявания, ВАдвС не е предоставил на адвокатите протокола от събранието, ведно с взетите на него решения, и няма данни той да изпълни решението на ОСАС за провеждане на такава национална конференция.

При бездействието на Висшия адвокатски съвет, вероятно адвокатите ще организират сами такова обсъждане на измененията в закона, включително на проекта на Висшия адвокатски съвет, както и на останалите проекти и предложения, които ще бъдат изпратени на всички адвокатски колегии.  С изненада научихме, че на 20.07.2018г. в рамките на изтичащия срок за обществено обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за правната помощ /ЗИДЗПрП/, в становище за тези изменения, подписано от Председателя на ВАДС адвокат Ралица Негенцова, е направено предложение за промяна в ЗА, посредством допълнителни разпоредби към ЗИДЗПрП.

Адвокатите разбраха за тези предложения, едва  след като бяха направени. Същите са взети тайно, на сайта на ВАдвС няма качен протокол от заседание, на което е взето това решение. С това предложение по същество се заобикаля изискването на Закона за нормативните актове /ЗНА/ за обществено обсъждане на измененията в ЗА, а от друга страна – става ясно, че ВАдвС няма и намерение в близко бъдеще да работи за новия ЗИДЗА, а прокарва някои изменения, които са единствено в негов интерес, защото бетонират властта му над адвокатите.

Неправилно ВАдвС се позовава на Указ № 883 за прилагане на Закона за нормативните актове, т.к. не съществува необходимост от приемането на тези изменения в ЗА, нито имат връзка със Закона за правната помощ, нито пък, са продиктувани от европейското законодателство.

Освен скандалният опит за заобикаляне на закона, самите разпоредби противоречат на Конституцията на Република България, защото ограничават основни човешки права. Например, се предвижда адвокатите да бъдат отписвани от колегията въз основа на инцидентно субективно мнение на адвокатските съвети дали даден адвокат притежава необходимите нравствени и професионални качества. Без да е проведено дисциплинарно производство. Без право на съдебен контрол.  Няма професия в България, която в рамките на дисциплинарно производство да не може да защити правата си пред съд, съответно по реда на Кодекса на труда, Закона за съдебната власт, Закона за държавния служител, Закона за МВР, Закона за нотариусите и нотариалната дейност, Закона за частните съдебни изпълнител. Само адвокатите – защитниците на хората – не могат да защитят правата си пред съда.

Начинът на вземане на решението, липсата на обществено обсъждане, заобикалянето на закона и нарушаването на основни правни принципи, хвърлят тежка сянка върху авторитета на българската адвокатура.

Следва предложението за изменение в ЗА да бъде оттеглено и да започне обсъждане сред цялата адвокатска гилдия на предстоящите промени. В противен случай ще е ясно, че Висшите органи на адвокатурата действат против интересите на адвокатите, които ги издържат, а в такива случаи се искат и дават оставки.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

  „Приетият закон за  закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен …

ВКС отмени присъдата за убийство на баща от дъщеря и зет, връща делото за ново разглеждане на САС

ВКС връща на САС за ново разглеждане делото за убийството на 86-годишния  Стефан Янев в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.