Последни новини
Home / Законът / Адвокат Марковски: Държат Десислава Иванчева с белезници в болницата, жестоко и нечовешко!

Адвокат Марковски: Държат Десислава Иванчева с белезници в болницата, жестоко и нечовешко!

Defakto.bg
Законът не позволява арестанти да бъдат разхождани оковани, категоричен е бившият зам.министър на правосъдието Димитър Бонгалов
Димитър Бонгалов и Марин Марковски
На път за болницата Иванчева е овързана със специални помощни средства

Не само грозно и укоримо, но и абсолютно незаконно – така адвокат  Марин Марковски определи пред bTV тази сутрин изпращането на  Десислава Иванчева на преглед в болницата под конвой и с вериги на ръцете и краката.  Кадрите с качването на окованата кметица на столичния район „Младост” предизвикаха възмущение в социалните мрежи.

„Това жестоко, нечовешко отношение към г-жа Иванчева граничи с много сериозни възможности тя да си потърси обезщетението. Когато се наруши законът и се наруши по такъв категорично опасен начин, това е много лошо. Един ден може да се случи на всеки един от нас,“ каза още Марковски.

Той обясни,че  Иванчева е с установена диагноза и се намира в болницата в затвора  на контролни прегледи. “ Тя има диагноза тумор на хипофизата и се налага да взима лекарство за намаляване на тумора, но то има страничен ефект, който увеличава стреса й.  Иванчева вече има и парадонтоза. Тази жена я съсипаха и то с действия против закона“, заяви  Марковски. И предизвика удивление с думите, че :„В момента г-жа Иванчева е вързана за болничното си легло. Това е изтезание. Това е ужасяващо поведение на държавните органи. Освен това двама души я пазят пред болничната стая“, добави  Марковски.

В понеделник заради влошено Обвинената кметица на „Младост“ бе настанена в болницата на  затвора, окована като сериен убиец.  Иванчева бе отведена с вериги на краката.  Докато четяли делото, й  станало лошо и необходимостта от медицинска помощ се оказала безспорна.  През юни специализираният съд отказа да наложи по-лека мярка за неотклонение на Иванчева с мотива, че се е опитва да влияе на разследването.  Тогава в профила на Иванчева беше публикувано съобщение, че е изследвана за  тумор на хипофизата,  който има от две години.

 Според адвокатът няма доказателства за престъпление срещу нея. „В момента, когато е арестуван кметът на Младост, кварталът се застроява по един безобразен и отвратителен начин“.

Като изтезание и жертва на нечовешко отношение, за което трябва да има дисциплинарно наказание определи вчерашните действия срещу Десислава Иванчева бившият зам.правосъден министър Димитър Бонгалов. „В конкретния случай конвоиращият решава как да се извърши воденето на задържан. Правилникът забранява да се допуска изтезание“.

От думите на Бонгалов стана ясно, че от 1 март има нова инструкция на началника на затвора, за по-строг контрол по време на транспортиране на задържани. Той нарежда да се конвоират задържани с колан и белезници на ръцете и краката.

„Не може да присъства надзирател, освен ако лекарят не каже, че го е страх от задържания. Това става по нареждане на началника на затвора“, продължи Марковски. Както Дефакто писа в  Страсбург вече и заведена жалба за нарушаване на човешките права на Десислава Иванчева и зам.кметицата Биляна Петрова.

Според Бонгалов делото ще бъде спечелено от двете жени.

„Жените много тежко приемат задържане. Стресът за тях е огромен. В този случай е съпътствано с тежки хронични заболявания. Дори доживотно осъдените не се оковават така. Това е злоупотреба с права“, подчерта той. „Срещу нея се извършва изтезание и унижение, защото Иванчева е жертва на една груба съдебна грешка. Тя е жертва на погрешно прокурорско обвинение“, категоричен беше Марковски.

Според него „прокуратурата бърза да вкара обвинителния акт в съда, „понеже се страхува, че третият обвиняем няма да издържи и ще каже истината в съда”.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.