Последни новини
Home / Законът / Върховният съд на Полша: Съдиите в пенсионна възраст остават на работа до решението на Съда на ЕС

Върховният съд на Полша: Съдиите в пенсионна възраст остават на работа до решението на Съда на ЕС

Defakto.bg

Върховният съд на Полша обяви, че  съдиите, които са в пенсионна възраст могат да продължат да работят, докато Европейският съд се произнесе по съдебната  реформа в страната, съобщи говорителят.

След поредица от неуспешни опити на ЕК да спре прочистването на съдебната система в Полша , Комисията започна процедура пред Съда на ЕС за нарушение по чл. 7 от Договора за ЕС  Новият закон за Върховния съд принудително пенсионира 1/3 от върховните съдии заради променени в движение правила на статута им.

От 3 юли 27 (повече от една трета) от 72-те съдии от Върховния съд /са изправени пред риска да напуснат системата поради факта, че се намалява пенсионната възраст  от 70 на 65 години., без да се отчига заварено положение. Тази мярка се прилага и по отношение на първия председател на Върховния съд, чийто 6-годишен мандат се прекратява преждевременно.

Съгласно закона на настоящите съдии е предоставена възможност да декларират волята си за удължаване на периода, през който могат да заемат длъжността си, от президента на Републиката. Той може да разреши удължаване на този период с три години, след което може да разреши още едно удължаване с три години. Не са установени обаче критерии, въз основа на които президентът да вземе своето решение, и няма възможност за съдебен контрол на това решение.

Комисията е на мнение, че тези мерки подкопават принципа на независимост на съдебната власт, включително несменяемостта на съдиите, и чрез тях Полша нарушава задълженията си по член 19, параграф 1 от Договора за Европейския съюз във връзка с член 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз.

Именно във връзка със започналата съдебна процедура в Люксембург, Върховният съд на Полша обяви, че  съдиите в пенсионна възраст, могат да останат на работа, докато Европейският съд прецени дали съдебните реформи, приети в страната, нарушават европейското законодателство.

Говорителят на съда Михал Ласковски зяви, че президентът на страната Анджей Дуда и Националният съдебен съвет не трябва да издават решения за полските върховни съдии, докато ЕС не излезе със становище по новите съдебни реформи. По-рано този месец 22-ма върховни съдии бяха принудени да се пенсионират предсрочно, но председателят на съда Малгожата Герсдорф отказа да приеме решението на правителството, като заяви, че мандатът й изтича след 2 години.

Промените бяха посрещнати с масови протести в столицата Варшава и близо 20 града в страната. Според опозицията, правозащитни организации и Европейския съюз, те подкопават независимостта на съда и основите на демокрацията. ЕК започна няколко наказателни процедури срещу Полша във връзка със спорния закон, които могат да доведат до отнемане правото на глас на страната в ЕС.

Според управляващата партия в страната обаче, промените са необходима стъпка към по-ефективна съдебна система и скъсване на страната с комунистическото минало.  Очаква се Европейският съд да се произнесе през октомври.

About De Fakto

Проверете също

Прокурор Георги Иванов от СРП: Изказването на Нинова е недопустимо, манипулативно и политическо

По повод днешното изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която „държавното обвинение участва …

Образуваха производство за полицейска закрила над обвиняемия за катастрофата на Околовръстното

На 29 септември  СГП образува досъдебно производство по данни за престъпление по служба  от служители …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.