Последни новини
Home / Законът / Върховният съд на Полша: Съдиите в пенсионна възраст остават на работа до решението на Съда на ЕС

Върховният съд на Полша: Съдиите в пенсионна възраст остават на работа до решението на Съда на ЕС

Defakto.bg

Върховният съд на Полша обяви, че  съдиите, които са в пенсионна възраст могат да продължат да работят, докато Европейският съд се произнесе по съдебната  реформа в страната, съобщи говорителят.

След поредица от неуспешни опити на ЕК да спре прочистването на съдебната система в Полша , Комисията започна процедура пред Съда на ЕС за нарушение по чл. 7 от Договора за ЕС  Новият закон за Върховния съд принудително пенсионира 1/3 от върховните съдии заради променени в движение правила на статута им.

От 3 юли 27 (повече от една трета) от 72-те съдии от Върховния съд /са изправени пред риска да напуснат системата поради факта, че се намалява пенсионната възраст  от 70 на 65 години., без да се отчига заварено положение. Тази мярка се прилага и по отношение на първия председател на Върховния съд, чийто 6-годишен мандат се прекратява преждевременно.

Съгласно закона на настоящите съдии е предоставена възможност да декларират волята си за удължаване на периода, през който могат да заемат длъжността си, от президента на Републиката. Той може да разреши удължаване на този период с три години, след което може да разреши още едно удължаване с три години. Не са установени обаче критерии, въз основа на които президентът да вземе своето решение, и няма възможност за съдебен контрол на това решение.

Комисията е на мнение, че тези мерки подкопават принципа на независимост на съдебната власт, включително несменяемостта на съдиите, и чрез тях Полша нарушава задълженията си по член 19, параграф 1 от Договора за Европейския съюз във връзка с член 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз.

Именно във връзка със започналата съдебна процедура в Люксембург, Върховният съд на Полша обяви, че  съдиите в пенсионна възраст, могат да останат на работа, докато Европейският съд прецени дали съдебните реформи, приети в страната, нарушават европейското законодателство.

Говорителят на съда Михал Ласковски зяви, че президентът на страната Анджей Дуда и Националният съдебен съвет не трябва да издават решения за полските върховни съдии, докато ЕС не излезе със становище по новите съдебни реформи. По-рано този месец 22-ма върховни съдии бяха принудени да се пенсионират предсрочно, но председателят на съда Малгожата Герсдорф отказа да приеме решението на правителството, като заяви, че мандатът й изтича след 2 години.

Промените бяха посрещнати с масови протести в столицата Варшава и близо 20 града в страната. Според опозицията, правозащитни организации и Европейския съюз, те подкопават независимостта на съда и основите на демокрацията. ЕК започна няколко наказателни процедури срещу Полша във връзка със спорния закон, които могат да доведат до отнемане правото на глас на страната в ЕС.

Според управляващата партия в страната обаче, промените са необходима стъпка към по-ефективна съдебна система и скъсване на страната с комунистическото минало.  Очаква се Европейският съд да се произнесе през октомври.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.