Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ криминализира психическото насилие, БСП предлага – жертвите да не прекратяват делата си под натиск

ГЕРБ криминализира психическото насилие, БСП предлага – жертвите да не прекратяват делата си под натиск

Defakto.bg

За първи път у нас ще се инкриминира и психическото насилие с промени в Наказателния кодекс и Закона за домашното насилие.  Става дума не за инцидентно проявление на психическо насилие, а за системно проявление на такова поведение в която и да е от неговите форми – тормоз, накърняване на достойнството, поставяне в зависимост и всички свързани с това действия, обясни Данаил Кирилов (ГЕРБ),  председател на правната комисия.

Промените идват след решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция. Те предвиждат вместо глоби, както досега, насилниците да получават ефективни присъди.

През феврури т.г., след като БСП зае позиция срещу Истанбулската конвенция, като нейна алтернатива  внесе две законодателни инициативи.  Най-напред от левицата предложиха  проект за промени в Наказателния кодекс,  а две седмици по-късно внесоха и изменения в Закона за защита от домашното насилие.

Левите предложиха в ЗЗДН да се запише, че във всяка област има най-малко един кризисен център за пострадали от домашно насилие. Другата промяна изрично предвижда, че Националната програма за превенция и защита от домашно насилие трябва да съдържа като мярка изграждането, поддържането и управлението на такива центрове.

Така,   според левите,  в българското законодателство се въвеждат и изискванията на чл. 20, 22, 23 и 26 от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, т.е. Истанбулската конвенция. „По този начин нератификацията на тази Конвенция не би могла да се отрази негативно върху законодателната рамка, действаща в България по отношение превенцията на домашното насилие и подкрепата, оказвана на жертвите“,  пише в   мотивите.

Измененията в Наказателния кодекс, които предложи БСП, са  пакет с тези в ЗЗДН и предвиждат нанасянето на средна телесна повреда от роднина да се преследва по тъжба на пострадалия, но тя да е до прокурора и делото да не може да бъде прекратявано по искане на жертвата.  (Това са случаите на последващ натиск над пострадалите от силните им половинки) .  С тях се предлага и по-тежко наказание за този, който повторно осуети или попречи на изпълнението на заповед за защита от домашно насилие.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.